Te angajează pe loc cu 4000 de lei salariu! Ce condiţii trebuie să îndeplineşti. Nu ai nevoie de studii superioare
- Emma Cristescu
- 15 aprilie 2022, 07:30
Foarte mulți români au ales să plece la muncă în străinătate, chiar dacă Parlamentul a anunțat creșterea salariilor. Se caută angajați în domeniul agriculturii, iar studiile superioare și experiența nu fac parte din cerințe.
Salariul minim al angajaților din agricultură va crește. Muncitorii vor avea parte și de alte facilități fiscale. De o soartă mai bună se vor bucura și salariații din domeniul construcțiilor. Marea problemă este la fermieri. Aceștia duc lipsă de personal, chiar dacă oferă beneficii.
Din cauza crizei alimentare, forța de muncă joacă un rol important. Doar 2% din populația activă care trăiește la periferie are funcția de angajat în agricultură.
Proprietarul unei plantații de căpșuni din Dolj a declarat că se caută muncitori și că este în stare să dea și peste 3.000 de lei pe lună, contract de muncă. Cu toate astea, mulți bărbați preferă munca cu ziua. Aceștia primesc 200 lei pe zi.
”Vrem să plătim, vrem să angajăm oameni cu carte de muncă, dar nu găsim”, spune Iulică Dicu, fermier.
Dragoș Vasilovici, directorul unei ferme din județul Alba, este dispus să ofere și salarii de 4.000 de lei net lunar, plus bonuri de masă, dar nu a găsit doritori. Acesta a spus că românii pleacă în străinătate și sunt trimiși în țară bărbați din Asia.
”În momentul de față avem patru muncitori din Nepal și ne gândim să completăm echipa tot cu muncitori nepalezi”, spune directorul fermei.
Angajații fug de România
Chiar dacă Parlamentul a majorat salariile pentru agricultori, aceștia sunt mai atrași de locurile de muncă din străinătate. Un român care lucrează la o pepinieră din Germania a declarat că a reușit să adune peste 10.000 de euro.
”Acolo ajungi la 70-80 de euro pe zi. 1500 îi pui bine, bani de trimis acasă”, spune Gheorghe Ghera, agricultor.
Alfred Simonis, deputat, a declarat că autoritățile trebuie să mărească salariile de urgență pentru a ține românii în țară.
Cu toate că autoritățile caută metode pentru a îi atrage pe angajați, România nu este dispusa să ofere muncitorilor din agricultură sumele de care beneficiază în țările dezvoltate din vestul Europei.
Un alt român a subliniat că nu s-ar duce la muncă pentru 3.000 de lei și că preferă să stea departe de familie, dar să facă această sumă în două săptămâni.
”Nu!. Omul dacă a fost dus pe dincolo, s-a învățat să ia mai mult. Pentru 3000 de lei…. acolo, 3000 de lei îi ia în 2 săptămâni!”, spune acesta.