Se schimbă harta Europei?! Planul diabolic al lui Vladimir Putin. Care este următoarea ţintă a Kremlinului

Se schimbă harta Europei?! Planul diabolic al lui Vladimir Putin. Care este următoarea ţintă a Kremlinului Sursa foto: Kremlin

Rusia lui Vladimir Putin vrea să recruteze oameni din Transnistria care să o ajută să lanseze noi atacuri în Ucraina. Miza de această dată ar fi portul Odesa. Planurile rușilor au produs îngrijorare și în România.

Republica Moldova acuză armata rusă că încearcă să recruteze cetățenii săi din zona separatistă Transnistria. Aceasta se află în estul Moldovei și ajunge până la 40 de km de portul Odesa. Rusia pare să se regrupeze în zonă pentru a lansa atacuri asupra portului ucrainean.

„Asemenea acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi, concetăţenii noştri, pentru familiile noastre. Asemenea lucruri sunt foarte periculoase şi trebuie oprite", a spus ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, fără să ofere alte detalii suplimentare.

Moldova monitorizează situația

La începutul lunii aprilie, Statul Major al Forțelor Ucrainene a anunțat că Vladimir Putin a ordonat mobilizarea trupelor ruse din Transnistria. Republica Moldova a anunțat atunci că monitorizează atent situația și că nu au fost observate mobilizări de trupe în zonă. Potrivit unor date oficiale, în zonă sunt 1.700 de soldați ruși care au ca scop protejarea teritoriului transnistrean de un posibil atac al Republicii Moldova, care revendică zona.

„Instituțiile statului monitorizează îndeaproape situația de securitate din regiune. În context, ținem să informăm că nu există informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană. Autoritățile competente ale Republicii Moldova vor continua schimbul de informații cu partenerii țării noastre în vederea asigurării stabilității și securității cetățenilor”, a anunțat Ministerul de Externe din Republica Moldova într-un mesaj postat pe Twitter.

Autorităţile transnistrene au negat și ele luni, 11 aprilie, că Rusia desfăşoară pregătiri militare care ameninţă Ucraina pe teritoriul său.

Planul Rusiei

Și România pare îngrijorată de ultimele mișcări ale Rusiei Oficiali guvernamentali au declarat publicației Air Force Magazine, sub protecție animonimatului, că președintele rus Vladimir Putin pare să se îndrepte către o strategie de unire a zonelor rusofone din Ucraina aflate sub controlul Moscovei.

Potrivit sursei citate, dintr-o perspectivă strategică, Rusia are nevoie de un pod terestru spre Crimeea, evident prin bombardarea orașului Mariupol, pentru a forma o legătură cu Donbasul. Orașul-port vital Odesa este vorbitor de limbă rusă și ar putea asigura o conexiune cu regiunea transnistreană ocupată de Rusia din Moldova. Aceasta ar pune Rusia direct la granița NATO cu România și ar transfera bogățiile de minerale și hidrocarburi din sudul Ucrainei sub controlul Rusiei.