Lovitură dură pentru Vladimir Putin! Dezvăluirea care aruncă totul în aer. Ce a anunţat preşedintele Belarusului

Lovitură dură pentru Vladimir Putin! Dezvăluirea care aruncă totul în aer. Ce a anunţat preşedintele BelarusuluiSursa foto: Kremlin

Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu-și mai dorește ca țara sa să devină parte a Federației Ruse. Acesta spune își dorește o relație de colaborare, cu Moscova, ca între două state independente. Ideea unei uniuni a Belarusului cu Rusia datează de aproximativ douăzeci de ani. Iar aceasta cu atât mai mult cu cât regimul de la Minsk este depenent aproape în totalitate de resursele și ajutoarele oferite de Rusia. Dictatorul de la Minsk nu pare foarte dornic să-și dea țara spre a fi anexată de Rusia, pentru că și-ar pierde funcția pe care o deține din 1994.

Aleksandr Lukaşenko a exclus posibilitatea ca ţara sa să devină o provincie a Federaţiei Ruse, după cum relatează dpa. El spune că relația apropiată dintre Belarus și Rusia este cea dintre două state independente.

„Nu suntem proşti în relaţia cu (preşedintele rus Vladimir) Putin încât să folosim vechile metode. Noi, spun eu, construim o asemenea unitate între două state independente încât oamenii vor învăţa de la noi”, a declarat Aleksandr Lukaşenko.

El a făcut aceste declarații în oraşul rus Vladivostok din Extremul Orient rus, potrivit agenţiei de ştiri belaruse de stat Belta.

Precizările vin în contextul în care s-a spus despre Vladimir Putin că dorește să refacă Uniunea Sovietică, iar unirea cu Belarus ar fi un pas în acest sens. Mulţi cetățeni din Belarus se tem, de asemenea, că Rusia ar putea anexa Belarus. Aceasta cu atât mai mult cu cât țara este complet dependent de Moscova din punct de vedere economic.

Începând cu anul 1997, Belarus face parte, din Uniunea Statală Rusia - Belarus. Războiul din Georgia și cel din Ucraina, precum și anexarea Crimeei au ridicat semne de întrebare cu privire la intențiile Rusiei.

Sursa foto. EVZ

Specialiștii cred într-o anexare a Belarus

Aleksandr Lukaşenko se află în prezent într-o vizită în Extremul Orient rus, pe coasta Pacificului, la invitaţia lui Vladimir Putin. Dictatorul de la Minsk este curtat de Putin dat fiind că Belarus este un susținător al războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. De altfel, trupele rusești și-au lansat invazia de pe teritoriul acestui stat. Iar multă vreme, la începutul invaziei, s-a speculat că armata din Belarus va participa activ la invazia din Ucraina.

Spre deosebire de Lukaşenko, observatorii politici internaţionali sunt de părere că probabilitatea ca Rusia să anexeze Belarus este destul de ridicată. Aceasta din cauză că regimul Lukaşenko a devenit din ce în ce mai dependent de Rusia. Dependența de Moscova s-a accentuat după alegerile din 2020, când victoria lui Aleksandr Lukaşenko nu a fost recunoscută de Occident. Belarus este acum aproape complet izolat internaţional şi este dependent atât financiar, cât şi militar, de Rusia, notează dpa.

În februarie 2020, Lukașenko a declarat că Moscova a sugerat Minskului un acord asupra prețurilor la resursele energetice în schimbul aderării Belarus la Rusia într-un singur stat. La începutul anului trecut, majoritatea companiilor ruse au sistat aprovizionarea cu petrol a Belarusului din cauza disputelor legate de preț, după ce Rusia a redus subvențiile la petrol.