Se reduce vârsta de pensionare! Aviz favorabil pentru această categorie de angajați. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Se reduce vârsta de pensionare! Aviz favorabil pentru această categorie de angajați. Ce condiții trebuie să îndeplineascăSursa foto: EVZ

Românii care îndeplinesc aceste condiții primesc o veste foarte bună: deputații au dat un aviz favorabil unui proiect de lege care îi are în prim plan pe cei care trebuie să iasă la pensie mai repede. Proiectul de lege prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, doar dacă au locuit cel puțin 30 de ani în unele zone grav poluate.

Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede ca persoanele care au locuit în zone poluate să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, dar doar dacă au trăit în acea zonă cel puțin 30 de ani. Proiectul de lege a primit raport favorabil de la deputați marţi.

Locuitorii din aceste localități, dar și cei aflați pe o rază de 8 kilometri lângă ele, vor putea să se pensioneze cu doi ani mai devreme fără să li se aplice penalizări.

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, se arată în proiectul de lege.

Ce modificări prevede lista localităților poluate

Reglementarea vizează persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele din listă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. Proiectul de lege prevede ca pe lista localităților poluate să fie introduse şi alte zone.

Pe lângă localitățile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, Județul Hunedoara: Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan s-au introdus următoarele:

-Avram Iancu (județul Alba) -Hălchiu și Satu Nou (județul Brașov) -Brăila, Tichilești și Chișcani (județul Brăila) -Ișalnița (județul Dolj) -Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș (județul Harghita) -Vața de Jos și Răchitova (județul Hunedoara) -Borșa (județul Maramureș) -Municipiul Tulcea

O veste bună pentru cei care doresc să iasă mai repede la pensie: Nu vor mai fi aplicate penalizări

Inițiatorii acestui proiect de lege spun că extinderea acestei liste este necesară, motivând că în zonele respective au existat o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și mine. Din cauza acestora, spun inițiatorii, sănătatea locuitorilor a fost afectată.

În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive. Nu vor mai fi aplicate penalizări Dacă acest proiect va intra în vigoare, locuitorii din zonele poluate pot ieși la pensie mai repede cu doi ani și nu vor fi penalizați, potrivit Legii pensiilor nr.263/2010, este notat în expunerea de motive.

De obicei, în cazul pensiei anticipate parțiale, românilor li se aplică o scădere a cuantumului pensiei, potrivit noul proiect de lege, români care aleg să iasă la pensie mai repede cu doi ani, nu vor fi penalizați, informează Capital.

Ne puteți urmări și pe Google News