Fraudă financiară cu terenuri în valoare de 15, 8 milioane de euro. Este implicat și un executor judecătoresc din Sibiu

Fraudă financiară cu terenuri în valoare de 15, 8 milioane de euro. Este implicat și un executor judecătoresc din Sibiu

Cauza primarului Șelimbăr, județul Sibiu, a stârnit mare vâlvă în anul 2015. În acest dosar, 21,5 hectare de teren ale Statului Român, aflate foarte aproape de municipiul Sibiu, au fost vândute ilegal de primarul din Șelimbăr. Procurorii DNA au decis să îl trimită în judecată pe Ioan Daniel Maricuța pentru o fraudă de peste 15 milioane de euro.

În acest dosar de corupție, care se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia, au fost trimiși în judecată Ioan Daniel Maricuța (foto), primarul comunei Șelimbăr, Elena Scumpu - secretarul comunei Șelimbăr, Vasile Marin - executor judecătoresc și alte zece persoane fizice fără o caltrate specială.

În rechizitoriu, primarul Maricuța este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și două infracțiuni de spălare de bani. Procurorii DNA susțin că Maricuța a pus la cale un  scenariu prin care zeci de hectare de terenuri ale Statului Român au fost vândute pentru sume foarte mari de bani.

Secretarul comunal Elena Scumpu are de explicat în fața judecătorilor acuzații care se referă la constituire a unui grup infracțional organizat și două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, dintre care una în formă continuată.

Executorul judecătoresc Marin este acuzat de procurorii de la DNA de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite;

Care sunt acuzațiile DNA

Procurorii DNA susțin că în perioada 2000 – 2015, Maricuța în calitate de primar și de președinte al Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar al comunei Șelimbăr, ”a constituit o grupare infracțională ce avea ca scop acapararea abuzivă a unor terenuri, prin nesocotirea drepturilor legale ale persoanelor îndreptățite la reconstituire, și valorificarea acestora către diverși investitori. Valoarea de piață însemnată a acestor terenuri era determinată de poziționarea lor, în aria comunei Șelimbăr situată in vecinătatea municipiului Sibiu”.

Primarul este acuzat că a profitat de funcția sa și a determinat mai multe persoane care aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate sau moștenitori ai acestora, să accepte semnarea unor procuri notariale prin care să împuternicească anumite persoane indicate de inculpați să vândă terenurile care urmau a fi atribuite.

„Pentru a-i face să semneze procurile, inculpații ar fi apelat fie la mijloace de presiune asupra solicitanților îndreptățiți (amenințări că le vor fi repartizate terenuri lipsite de valoare) sau tracasare (amânarea sub diverse pretexte a finalizării reconstituirii dreptului de proprietate), fie i-au indus în eroare prin ascunderea amplasamentului real și al valorii reale a terenurilor, plătindu-le sume modice pentru terenuri prezentate ca fiind disparate, situate în locuri greu accesibile, dar care în realitate valorau sute de mii de euro”, susțin cei de la DNA.

Prejudiciu de 15.8 milioane de euro

În alte cazuri, primarul Maricuța și secretara comunală Elena Scumpu ar fi identificat și determinat persoane neîndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate să formuleze cereri de reconstituire și să emită procuri notariale în favoarea persoanelor indicate de cei doi.

După ce s-au asigurat că terenurile se vor afla sub controlul lor, primarul și secretarul ar fi semnat procese verbale fictive de punere în posesie, fără ca activitățile de punere în posesie să aibă loc în realitate.

Mai mult, primarul și secretarul ar fi modificat conținutul unor procese verbale de punere în posesie, prin ștergerea unor parcele și înlocuirea cu alte parcele, fără știința persoanelor vătămate și fără a exista vreo punere în posesie pentru terenurile adăugate prin fals în conținutul proceselor verbale.

Primarul Maricuța și secretara Scumpu ar fi obținut un folos necuvenit pentru membrii grupului infracțional constând în dreptul de proprietate asupra suprafeței totale de 36,38 hectare cu o valoare de 15.800.726 euro, la valoarea din 2018.

Din acest total, 21,16 hectare reprezintă terenuri pentru care Statul Român a fost deposedat în mod fraudulos și abuziv.

 

Ne puteți urmări și pe Google News