Economia Europei, în pericol. Prețurile au scăpat de sub control. Inflația a atins cote record

Economia Europei, în pericol. Prețurile au scăpat de sub control. Inflația a atins cote record Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețurile cresc rapid în toate țările din Uniunea Europeană, iar economia dă semne clare de amorțire. Previziunile Băncii Centrale Europene nu s-au potrivit cu realitatea. Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei riscă să bage economia Europei în recesiune.

Inflația în zona euro a ajuns la 7,5%, mult peste previziunile Băncii Centrale Europene, care este acum forțată să stopeze creșterea prețurilor în timp ce  tot mai multe țări se apropie de recesiune, scrie Reuters.

Creșterea prețurilor  în cele 19 țări care folosesc moneda euro au crescut cu 6,6% la în luna martie, a anunțat vineri Eurostat. Războiul din Ucraina  și sancțiunile împotriva Rusiei au dus la o reacție în lanț  asupra prețurilor la carburanți și gaze naturale. Și prețurile la alimente, servicii și bunuri de folosință îndelungată au crescut cu mai mult de 2% cât erau estimările. La unele alimente majorările au depășit 5%, iar la unele servicii au depșit 4%.

Având în vedere că Banca Centrală Europeană a subestimat în mod constant inflația în ultimul an, aceasta va fi un șoc pentru factorii de decizie politică, unii dintre aceștia solicitând deja o politică mai strictă pentru a evita cronicizarea creșterii prețurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorii băncilor centrale din Austria și Olanda au cerut deja majorări ale ratelor în acest an, îngrijorați de faptul că creșterea rapidă a prețurilor devine generalizată, un argument susținut de datele publicate vineri, mai scrie sursa citată.

Scăderea inflației, o urgență

Dacă Rusia va sista livrările de gaze către Europa, decizia se va reflecta imediat în prețuri, chiar dacă guvernele instituie măsuri de subvenționare pentru a compensa o parte din costuri.

Principala sarcină a Băncii Centrale Europene (BCE) este de a readuce inflația la 2%, dar o politică mai strictă acum ar risca să prăbușească economia, care se resimte deja din cauza războiului și a pandemiei.

Nu sunt vești bune nici cu privire la creșterea economică. BCE estimează că în primul trimestru aceasta a fost pozitivă, dar la limită, în timp ce în al doilea trimestru creșterea va fi aproape de zero, în condițiile în care prețurile ridicate la energie afectează consumul și investițiile. Acest lucru ar sugera că blocul este aproape de o stare de stagflație, dar nu este exclus să se ajungă și la recesiune economică, mai scrie sursa citată.

Inflația este în creștere în România

În România inflația a ajuns în martie la 8.5%, dar va fi de două cifre în viitorul apropiat. Previziunile pentru 2022 nu sunt deloc încurajatoare. Banca Naţională a România a anunțat o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat în luna februarie.