Prețul gazelor naturale a explodat. Plata în ruble dă peste cap economia Europei. Ce spune Kremlinul despre tăierea gazelor

Prețul gazelor naturale a explodat. Plata în ruble dă peste cap economia Europei. Ce spune Kremlinul despre tăierea gazelor Sursa: Arhiva EVZ

Cumpărătorii străini vor trebui să deschidă conturi speciale în ruble la Gazprombank JSC din Rusia pentru a gestiona plăți, din cauta unui decret al Kremlinului de joi. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat vineri cu 5,6%, traderii evaluând impactul deciziei Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale, în condiţiile în care vremea mai rece ar urma să majoreze cererea.

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut, pe măsură ce comercianții au cântărit impactul deciziei Rusiei de a transfera plata pentru livrările sale în ruble și pe măsură ce vremea mai rece va stimula cererea. Vladimir Putin a semnat joi decretul prin care impune statelor „neprietenoase” faţă de Rusia, în rândul cărora a inclus şi ţările UE, să plătească începând de vineri gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să oprească furnizarea acestuia.

Contractele futures pe gaze de referință au redus câștigurile de până la 5,6%

Cererea președintelui Vladimir Putin de a fi plătit în ruble pentru gaz planează în piață de zile întregi, iar comercianții sunt debusolați cu privire la modul în care acest lucru poate afecta fluxurile.

Rusia a declarat că fluxurile de joi vor continua către Europa, dar lipsa detaliilor cu privire la noul mecanism i-a făcut pe cumpărători să se zgârie pe ochi pe fondul incertitudinilor privind impactul asupra contractelor. Mulți consumatori încă așteaptă să anuleze mișcarea.   Temperaturi scăzute sub normalul perioadei sunt observate în cea mai mare parte a Europei, iar cererea pentru încălzire este tot mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazul olandez pentru luna viitoare a fost cu 0,9% mai mare, la 127,05 euro pe megawatt-oră, începând cu ora 8:30 dimineața, în Amsterdam. Prețurile din martie au avut cel mai mare câștig lunar din noiembrie.

Rusia a dat asigurări că va continua fluxul de gaze spre Europa

Vineri dimineaţa, cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au urcat cu 0,9%, până la 127,05 euro pentru un Megawatt-oră. În martie, preţurile au înregistrat cel mai semnificativ avans lunar din noiembrie.

Gazprom a anunţat vineri că va continua livrarea gazelor naturale spre Europa prin Ucraina în linie cu solicitările clienţilor europeni. Compania a anunţat că solicitările pentru gaze naturale s-au situat vineri la 108,4 milioane metri cubi (mcm), în scădere faţă de 109,5 (mcm) joi.

Decizia Rusiei de a cere plata în ruble pentru livrările sale de gaze este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.

Uniunea Europeană îşi stabilise înaintea acestei decizii obiectivul să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze ruseşti, cu ţinta ca până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de importurile energetice din Rusia.

Kremlin: Nu tăiem Europa de la gazele naturale de vineri

Rusia nu va sista livrările de gaze naturale către Europa începând de vineri dar că decizia de a accepta plățile doar în ruble rămâne cea mai de încredere opțiune pentru Moscova, a anunțat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Peskov a explicat decizia legată de continuarea livrărilor prin faptul că plățile pentru cele furnizate după data de 1 aprilie urmează să fie făcute în a doua jumătate a acestei luni și în mai.

El a mai declarat în cadrul conferinței sale de presă zilnice că decizia președintelui Vladimir Putin de a trece la acceptarea plății gazelor naturale rusești în ruble este ireversibilă și că rubla este în prezent cea mai stabilă monedă pentru Rusia.

Ieri mi s-au pus o mulțime de întrebări dacă acest lucru înseamnă că, dacă nu există nicio confirmare privind plata în ruble, alimentarea cu gaz va fi întreruptă de la 1 aprilie. Nu, nu este. Nu rezultă din decret, ar trebui să fie întreruptă dar nu se va desfășura astăzi, ci undeva la sfârșitul celei de-a doua jumătate a lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai.

Deci, de fapt, corporația (Gazprom) va lucra [în continuare] cu clienții săi. În prezent rubla este cea mai preferabilă și de încredere opțiune pentru noi, a declarat Dmitri Peskov, informează bnnbloomberg.