Rusia, cea mai mare amenințare din zona Mării Negre. Bogdan Aurescu: Întărirea Flancului Estic pe termen lung este crucială

Rusia, cea mai mare amenințare din zona Mării Negre. Bogdan Aurescu: Întărirea Flancului Estic pe termen lung este crucială Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu aliații din Formatul București 9 reuniți la Bratislava consolidarea NATO pe Flancul Estic, dar și continuarea spijinului pentru Ucraina. Rusia a devenit principala amenințare din zona Mării Negre.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 31 martie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe ai Formatului București 9 (B9), care a avut loc la Bratislava. La discuții au participat și Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, și asistentul secretarului de stat

„Discuțiile s-au concentrat pe agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și efectele acesteia. Șefii diplomațiilor din statele au reiterat că Rusia rămâne principala amenințare la adresa securității europene și euroatlantice.

Bogdan Aurescu a subliniat impactul negativ al acestei crize generate de Rusia asupra securității în Vecinătatea Estică a Alianței, în special asupra regiunii Mării Negre, și la nivel european și euroatlantic, subliniind că acțiunea militară a Kremlinului în Ucraina a generat o prezență militară sporită a Moscovei în Marea Neagră“. se arată într-un comunicat de presă al MAE

Ne puteți urmări și pe Google News

Apărare pe termen lung

Întărirea Flancului estic este crucială pentru securiatea zonei Mării Negre. „În acest context, ministrul a evidențiat că, raportat la noua realitate de securitate, este necesară transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

A salutat deciziile Summitului extraordinar NATO din 24 martie, în special privind crearea celor patru Grupuri de Luptă, inclusiv cel din România, dar și cele privind adaptarea pe termen lung a posturii NATO“, se mai arată în comunicat.

Ajutor pentru Ucraina

În cadrul reuniunii s-a mai discutat și despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei.  „De asemenea, s-a referit la necesitatea de continuare a sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. De altfel, sesiunea dedicată sprijinului pentru Ucraina, în cadrul căreia ministrul de externe Dmytro Kuleba a prezentat un mesaj, a reliefat solidaritatea cu Ucraina și susținerea statelor B9 pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul constant și substanțial acordat de România Ucrainei și asistența umanitară furnizată Kievului și cetățenilor ucraineni refugiați de la începutul conflictului, atât pe teritoriul României, cât și prin donațiile transmise în Ucraina; în acest cadru, a prezentat și rezultatele hub-ului de la Suceava. A încurajat continuarea, de către aliați, a unei abordări angajante în raport cu Kievul, precum și față de statele partenere din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova și Georgia“, se mai arată în comunicat.

Întâlnirea de la Bratislava a fost cea de-a doua reuniune a Formatului B9 organizată de la debutul agresiunii militare ruse în Ucraina, după Summitul extraordinar din 25 februarie, co-organizat de Președintele României împreună cu omologul polonez.