Anunțul așteptat de toată România! S-a decis soarta gazelor din Marea Neagră. Se va simţi în facturile tuturor

Anunțul așteptat de toată România! S-a decis soarta gazelor din Marea Neagră. Se va simţi în facturile tuturor sursa foto. EVZ

Extragerea gazelor naturale din Marea Neagră va începe în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Este anunțul pe care îl aștepta întreaga Românie. Procesul va începe mai târziu decât era preconizat din cauza piedicilor de natură legislativă pe care le întâmpină proiectul.

Directorul general al Black Sea Oil & Gas (BSOG), Mark Beacom, a informat că în curând va începe extracția de gaze naturale din proiectul românesc offshore din Marea Neagră. Se va întâmpla în cel de-al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât era planificat. Mark Beacom a subliniat că eforturile prin care se modifică în permanență legislația pentru producătorii de gaze este de natură să submineze investiţiile, conform informațiilor transmise de reuters.com

BSOG este deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Acceasta este o companie independentă de energie, cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale. Compania intenționa să demareze extracţia gazelor naturale din Marea Neagră încă din luna noiembrie a anului trecut.

Sursa: arhiva EVZ

Legea Offshore este întârziată la București

Guvernul de la Bucureşti a promis de mai multe ori că va promova Legea offshore, în Parlament, în prima jumătate a acestui an. Totuși, până în prezent nu a fost prezentat un proiect de act normativ în acest sens. Astfel, proiectele de exploatare pentru gazele naturale din Marea Neagră sunt în întârziere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate, primele cantităţi de gaze vor fi extrase în al doilea trimestru din 2022. Punctul nostru de vedere este că subminarea continuă a producătorilor locali prin introducere constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România a eşuat în a-şi atinge capacitatea semnificativă de producţie şi nu va face decât să prelungească această situaţie”, a declarat Mark Beacom.

Sursa foto: gov.ro

Ce se întâmplă la Guvern

Guvernul a prelungit în această lună, pentru un an, o schemă de sprijin menită să susțină populația și agenții economici în contextul creșterii facturilor la energie. Una dintre prevederile acestei legi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producţie la preţuri plafonate în schimbul unor reduceri şi scutiri de taxe. Directorul Black Sea Oil & Gas a spus că noile măsuri îi vor descuraja pe producători.

„Există o lipsă semnificativă de investiţii pentru a extrage resursele descoperite care stau la uşa României… şi o descurajare a producătorilor, inclusiv BSOG, să caute noi resurse prin explorare”, a spus Mark Beacom.

România are cea mai mare rată de taxare a producţiei offshore de gaze din Europa, la 23%, de patru ori mai mare decât media, potrivit informațiilor publicat într-un studiu realizat de firma de consultanţă PwC.