Vom scăpa de vizele de călătorie pentru America? Anunț de ultimă oră de peste Ocean

Vom scăpa de vizele de călătorie pentru America? Anunț de ultimă oră de peste Oceansursa: arhivă EVZ

Eliminarea vizelor de călătorie în SUA pentru cetățenii români a fost una dintre temele principale de discuție între delegație Românei, condusă de Florin Cîțu și oficialii americani. S-a mai convenit că este nevoie de sancțiuni mai dure pentru Rusia, dar și mărirea bugetului pentru apărare.

Președintele Senatului, Florin Cîţu, s-a aflat, timp de o săptămână, în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Liderul Senatului a avut o întrevedere cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Discuțiile au vizat în principal includerea României în programul Visa Waiver și dezvoltarea capabilităților forțelor armate române. De asemenea, în cadrul discuției au fost căutate noi oportunități de dezvoltare economică, potrivit Rador.

„O discuție deschisă cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, despre importanța României în alianța transatlantică, despre includerea României în programul Visa Waiver și dezvoltarea capabilităților forțelor armate române. Am căutat împreună noi oportunități de dezvoltare economică pentru prosperitatea țărilor noastre, care să țină cont de dinamica regională actuală”, a scris, pe Facebook, Florin Cîțu.

De ce sunt refuzate vizele

Programul Visa Waiver, administrat de Departamentul pentru Securitate Internă, permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism, pentru șederi de până la 90 de zile, fără viză. În schimb, aceste 40 de țări trebuie să permită cetățenilor și rezidenților SUA să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară fără viză, în scopuri turistice sau de afaceri.

„Unul dintre principalele noastre obiective este aderarea României la programul Visa Waiver, subiect pe care l-am discutat cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și pentru care vom accelera eforturile în perioada următoare, inclusiv la nivelul Congresului american“, a mai scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Programul prevede, printre altele, ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3% într-un an fiscal. România nu a reușit încă să atingă această țintă. Principalele motive pentru care autoritățile americane refuză viza sunt depășirea termenului de ședere în cazul unei vize deținute anterior, documentație incompletă sau greșită, dar și săvârșirea de anumite infracțiuni, cum ar fi traficul de droguri.

Buget mai mare pentru apărare

Întâlnirea cu Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, a vizat creșterea bugetului României pentru apărare la 2,5% din Produsul Intern Brut, precum și nevoia de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

„Am transmis angajamentul României pentru creșterea la 2,5% din PIB a cheltuielilor de apărare și intensificarea cooperării cu SUA pentru dezvoltarea capabilităților forțelor armate române. SUA susțin aderarea României la OECD, în clubul națiunilor dezvoltate. Oficialul american ne-a reiterat susținerea pentru proiectele SMR (reactoare modulare mici) și pentru inițiativa celor 3 mări“, a mai scris Florin Cîțu pe Facebook.

În vizita efectuată la Washington, președintele Senatului, Florin Cîţu, a fost însoțit de vicepreședinții instituției, respectiv Alina Gorghiu și Robert Cazanciuc, secretarul Biroului permanent din partea USR, Ion-Narcis Mircescu, sau de liderul grupului parlamentar a UDMR, Turos Lóránd.

Ne puteți urmări și pe Google News