Se dau bani în plus la salariu! Decizia momentului în România. Angajaţii care vor primi sumele direct pe card

Se dau bani în plus la salariu! Decizia momentului în România. Angajaţii care vor primi sumele direct pe cardSalariul minim. Sursa foto: Arhiva EVZ

Raluca Turcan a vorbit despre un nou proiect de lege adoptat astăzi de Camera Deputaților. Potrivit documentului, activitățile ocazionale și nejustificate, cum sunt cele desfășurate în gospodări sau în cazul bonelor, vor fi plătite cu tichete în valoare de 15 lei. În baza acestora, beneficiarul poate avea asigurare de sănătate, fără un contract de muncă.

Un nou proiect legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților astăzi, 29 martie.  Potrivit documentului, activitățile ocazionale și cele nejustificate vor fi plătite cu tichete în valoare de 15 lei. Activitățile la care se referă acest proiect sunt cele desfășurate în gospodărie, inclusiv cea de bonă.

Documentul vine cu o serie de beneficii pentru cei care prestează astfel de tip de activități. Aceștia vor beneficia de asigurare de sănătate dacă valoarea contribuției lunare reprezintă minimum 85 de tichete, dar nu mai puțin de 25% din salariul minim brut. Numărul de tichete primite va fi stabilit cu beneficiarul.

Cine beneficiază de noul proiect de lege

Șomerii sau beneficiarii de venit minim garantat pot desfășura activități ocazionale sau nejustificate și pot fi plătiți în tichete. Potrivit documentului, printre beneficiari se numără și angajații la stat și privat, care vor fi recompensați pentru activitatea prestată prin bonusuri sau prime, pe lângă salariu de bază stabilit.

Raluca Turcan, deputat PNL, a vorbit despre noul proiect de lege, precizând că măsurile adoptate permit eliminarea muncii la negru, dar și posibilitatea prestatorilor casnici de a fi asigurați în domeniul public de sănătate.

„Dacă în momentul față cineva primește 1.500 de lei la negru, cel care beneficiază de această activitate plătește aproximativ 200 de lei în plus, însă cel care muncește devine asigurat în sistemul de pensii și de sănătate”, a declarat Raluca Turcan, potrivit Radio România Actualități.

Pe de altă parte, avem părerea deputatei AUR Dumitrina Mitrea, care consideră că măsurile din acest proiect de lege vor fi greu de aplicat în mediu rural, prezentând și un scenariu probabil în astfel de situații.

„Aș fi curioasă să văd cum doamna care face curățenie la țară va reuși să ajungă să schimbe 15 lei, unde drumul până la primul AJOFM înseamnă 50 km și care poate însemna 50 de lei”, notează deputata AUR.

Proiectul de lege cu privire la plata activităților ocazionale sau necalificate reprezintă o condiție asumată în Planul Național de Redresare și Reziliență și va merge la promulgare.

Ne puteți urmări și pe Google News