Rusia lansează noi amenințări către Europa. Furnizarea de gaz va fi oprită dacă cererea lui Vladimir Putin nu va fi respectată
- Ramona Rotaru
- 28 martie 2022, 16:56
Rusia lansează un amenințări asupra Europei în ceea ce privește livrarea de gaze naturale. Se pare că Moscova este decisă oprească furnizarea dacă nu se respectă cerința lui Vladimir Putin cu privire la modul în are se va face plata. Liderul de la Kremlin a anunțat că țările „neprietenoase” Rusiei vor plăti pentru gazul furnizat în ruble, nu în euro sau dolari ca până acum.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat în cursul săptămânii trecute că Moscova impune sancțiuni în ceea ce privește furnizarea de gaze tuturor „țărilor neprietenoase”. Potrivit acestuia, nu se va mai accepta plata în valută pentru livrările de hidrocarburi, ci doar în ruble. Printre țările care figurează pe „lista neagră” se află toate statele membre UE, SUA și Marea Britanie.
Occidentul a răspuns la solicitarea făcută de Kremlin, susținând că nu sunt dispuși să plătească în ruble pentru gazul livrat. Contractele au fost semnate în euro sau dolari, susțin liderii occidentali. În acest context, mai multe state au început să caute soluții prin care pot reduce dependența de gazul rusesc.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a anunțat luni că Rusia nu este dispusă să facă „acte de caritate”. "Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar", a declarat acesta, precizând că un astfel de comportament "nu este nici posibil, nici convenabil", în condițiile în care Moscova se confruntă cu numeroase sancțiuni impuse de Occident.
Această mișcare are ca scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an. În urma invaziei din Ucraina, SUA, UE și Marea Britanie au impus o serie de sancțiuni dure Rusiei, care au pus presiune asupra rublei și au crescut costul vieții.
În ciuda sancțiunilor, Rusia este încă cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea furnizor de petrol.
La finalul lunii martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi guvernul Rusiei urmează să-i raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate, notează AFP, citată de Agerpres.
Rusia ar putea accepta plata gazului în bitcoin
Rusia ia în considerare și posibilitatea ca plata pentru gazele naturale să se facă și în bitcoin sau în moneda locală, însă doar pentru țările „prietenoase”, a declarat Pavel Zavalni, președintele Comisiei pentru energie din cadrul Dumei de Stat. Totuși, această variantă nu este văzută cu ochi buni de către analiști, care susțin că decizia ar putea pune probleme Chinei, unde criptomonedele sunt interzise.
„Acceptarea bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, implică un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale. Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China”, a explicat declarat David Broadstock, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Singapore. „Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China. Acest lucru limitează în mod clar potențialul de plată folosind bitcoin”, a mai precizat cercetătorul.