Nicoale Ciucă, mesaj de ultimă oră după întâlnirea de la Sofia: „Rusia este acum cea mai serioasă amenințare”
- Ramona Rotaru
- 28 martie 2022, 14:12
Premierul Nicolae Ciucă a participat, luni, la o reuniune a șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est. La finalul evenimentului desfășurat la Sofia, oficialul român a susținut o declarație de presă comună, în cadrul căreia a precizat că „Rusia este acum cea mai serioasă amenințare pentru securitatea noastră comună”.
Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, a vorbit despre necesitatea de întărire a flancului estic, precizând că Rusia a devenit o amenințare pentru Europa de Sus-Est.
„Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă şi avem nevoie de mai multă rezilienţă a societăţii şi a infrastructurii pentru o mai bună securitate”, a spus şeful Executivului.
În cadrul conferinței de presă comună susținută după reuniunea șefilor de Guvern europeni, reprezentantul României a precizat că această întâlnire a oferit o oportunitate profundă pentru a se discuta despre consecințele pe care războiul din Ucraina le are asupra Europei.
„Aceste discuţii sunt o continuare oportună a Summitului NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre şi din Europa de Sud-Est. Avem nevoie de coordonare, iar „Împreună” este cheia în orice gestionare a conflictelor.
De aceea, împreună cu colegii mei, am decis să rămânem fermi în orientarea noastră strategică către valorile euro-atlantice, esenţiale pentru democraţiile noastre. Este datoria şi responsabilitatea noastră să ne protejăm cetăţenii, fiind membri ai celei mai puternice alianţe politice şi militare din lume. Ne angajăm ferm în apărarea valorilor noastre, împreună cu toţi aliaţii noştri”, a spus Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă vorbește despre importanța cooperării Țărilor Baltice
Premierul României a susținut că printre subiectele abordate a fost și dezvoltarea cooperării dintre aliații NATO pentru o consolidare și apărare a flancului estic.
„Ţările noastre au deja o expertiză puternică de cooperare regională în domeniul apărării care poate fi valorificată în acest scop. I-am invitat pe aliaţii noştri să contribuie la structurile NATO de pe teritoriul nostru. Am dat dovadă de o abordare constructivă în a-i ajuta pe partenerii noştri să facă faţă consecinţelor acestui război neprovocat, condus de Rusia. Ucraina se află într-o situaţie critică. O atenţie deosebită ar trebui acordată Republicii Moldova, care se confruntă cu crize care se suprapun. Criza refugiaţilor a pus la încercare rezistenţa instituţiilor statului şi dificultăţile economice ale acestora ca urmare a războiului”, a precizat Nicolae Ciucă.
Premierul a menționat că, „în timp ce stăm alături de cei trei parteneri ai noştri estici, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, pe calea deschisă cu cererile lor legitime către Uniunea Europeană, a reiterat sprijinul puternic bazat pe merit pentru toţi candidaţii din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană”, em arătând că ”UE este singura lor garanţie paşnică pentru transformare şi creştere”.
România consideră Rusia cea mai mare amenințare a flancului estic
Nicolae Ciucă a profitat de ocazie pentru a reconfirma sprijinul ferm al României pentru adoptarea cadrelor de negocieri. De asemenea, oficialul și-a prezentat interesul de a organiza, cât mai curând posibil, primele Conferinţe interguvernamentale atât cu Republica Macedonia de Nord, cât şi cu Republica Albania.
„În acelaşi timp, acordăm tot sprijinul nostru Muntenegrului pentru a creşte ritmul reformelor în corelaţie cu statutul său avansat al drumului către aderare. Cred că întâlnirea noastră de astăzi de la Sofia tocmai ne-a făcut pe toţi să avansăm către o cooperare mai strânsă în această parte a Europei. Cu toţii am convenit să continuăm pe această cale şi să ne confruntăm împreună cu ameninţările la adresa securităţii noastre comune”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a menţionat: „Nu avem nicio îndoială că Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună”.
„Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă şi avem nevoie de mai multă rezilienţă a societăţii şi a infrastructurii pentru o mai bună securitate. Recunoaştem presiunea şi influenţa rusă malignă în regiune. Am decis să-i facem faţă sporindu-ne rezistenţa. Aceasta include combaterea naraţiunilor false ruseşti, mai multă protecţie cibernetică, creşterea comerţului între noi, reducerea dependenţei energetice de Rusia”, a mai spus el.