Nenorocirea care lovește toată Europa! Boala mortală care pune oamenii la pământ. Numărul deceselor a crescut alarmant

Nenorocirea care lovește toată Europa! Boala mortală care pune oamenii la pământ. Numărul deceselor a crescut alarmantTuberculoză. Sursa foto: Arhiva EVZ

OMS Europa atrage atenţia că au existat aproximativ 21 000 de decese din cauza tuberculozei, echivalentul a 2,3 decese la 100 000 de persoane. Pentru prima dată în peste două decenii, numărul deceselor de tuberculoză a crescut alarmant din cauza întârzierii sau a lipsei diagnosticării determinate de pandemie.

Potrivit celui mai recent raport ECDC/OMS privind supravegherea și monitorizarea tuberculozei (TB) în Europa, o scădere bruscă (24%) a cazurilor de tuberculoză raportate între 2019 și 2020 a fost probabil exacerbată de pandemia COVID-19, care a împiedicat detectarea și raportarea la timp. Însă, realitatea este cu totul alta, numărul cazurilor de îmbolnăvire este în creștere, iar numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut alarmant.

Tuberculoza rămâne una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume

Este a doua după COVID-19, iar tulpinile de tuberculoză rezistente la medicamente sunt încă o preocupare majoră. În lupta împotriva tuberculozei, investițiile urgente sunt critice, mai ales în contextul pandemiei în curs.

Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut alarmant ca urmare a întârzierii sau a lipsei de diagnosticare, determinate de blocarea serviciilor sanitare din cauza pandemiei de coronavirus, a avertizat joi, 24 martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Regiunea europeană a OMS - care include 53 de ţări, între care Rusia şi fostele republici sovietice - a raportat 21.000 de decese de tuberculoză în 2020, în creştere cu 5% faţă de anul precedent, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (EEE) creşterea a fost de 6,7 % (3.800 de decese).

Din păcate, lupta împotriva tuberculozei a devenit și mai dificilă în ultimii doi ani. Datorită pandemiei în curs, observăm o scădere bruscă a tendințelor de notificare, care este cel puțin parțial cauzată de o scădere a caracterului complet al datelor. După ce am cercetat statele noastre membre, vedem că colectarea de date despre TB nu ar putea fi prioritizată față de activitatea clinică COVID-19. În plus, doar patru state membre au reușit să atingă marca de 85% pentru tratamentul cu succes al cazurilor noi și recidive. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne unim și să ne intensificăm de urgență eforturile în lupta împotriva tuberculozei. Să nu uităm că aceasta este încă una dintre cele mai mortale boli infecțioase din lume, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Directorul OMS-Europa, Hans Kluge, a declarat că reducerea numărului de cazuri depăşeşte aşteptările şi ilustrează progresele privind testele şi strategiile de tratament, dar a atras totodată atenţia asupra creşterii numărului de decese provocate de tuberculoză în perioada pandemiei.

Pentru a asigura un progres continuu, trebuie să avem în vedere abordări inovatoare şi eficiente de diagnosticare şi de tratament al tuberculozei şi al variantelor sale rezistente la medicamente, a subliniat Kluge de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată în data de 24 martie.

Rata de succes în urma tratamentului

Dintre toate cazurile notificate în 2019 cu un rezultat al tratamentului raportat în 2020, 71,8% au fost tratate cu succes în UE/SEE și 76,5% în Regiunea Europeană a OMS. Cu toate acestea, rata de succes a tratamentului în regiune rămâne sub țintele regionale respective de 85% pentru cazurile noi și recidive.

În ciuda eforturilor depuse și a disponibilității de noi medicamente și regimuri de tratament, sarcina în legătură cu TB rămâne considerabilă, subliniind necesitatea introducerii unor abordări mai inovatoare pentru diagnosticul și tratamentul TB și TB MDR/RR. Rifampicina este cel mai puternic medicament anti-TB.

În lupta împotriva tuberculozei, investițiile urgente în resurse, sprijin și îngrijire sunt vitale, în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a periclitat progresul către etapele de referință în „Strategia de sfârșit a TB” a OMS, relatează ecdc.europa.eu.

Ne puteți urmări și pe Google News