Ungurii şochează pe toată lumea! Cum vrea Viktor Orban să blocheze NATO. Poziția Budapestei este clară în plin război

Ungurii şochează pe toată lumea! Cum vrea Viktor Orban să blocheze NATO. Poziția Budapestei este clară în plin război Sursă: Dreamstime.com

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că pe masa NATO se află „propuneri periculoase” care ar putea duce la escaladarea conflictului din Ucraina. Oficialul de la Budapesta a avut o discuție pe acest subiect cu președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel. În acest sens, Viktor Orban a indicat propunerea de impunere a unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că pe masa NATO se află „propuneri periculoase” legate de o replică ce ar trebui dată în contextul războiului din Ucraina. Cunoscut ca apropiat al lui Vladimir Putin, Orban a avut o atitudine reținută față de sancționarea Rusiei pentru invazia Ucrainei. El s-a opus multă vreme aplicării unor sancțiuni, acceptând doar în momentul în care s-a confruntat cu demonstrații de protest împotriva acestui război.

„Pe masa NATO se află propuneri periculoase”, a spus Viktor Orban.

El a făcut aceste declarații, reluate de agenția maghairă de presă MTI după o discuţie pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel. În acest sens, Viktor Orban a menționat că mai multe state membre NATO au vehiculat ideea impunerii unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Săptămâna trecută nu a fost deloc uşoară, dar săptămâna aceasta va fi şi mai dificilă”, a adăugat Viktor Orban, referindu-se la summiturile NATO şi UE.

Alertă totală în România! Toți bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani sunt vizați. Decizia lui Nicolae Ciucă

Sursa foto: EPA

Opinia lui Orban față de intervenția NATO în Ucraina

Premierul maghiar consideră că NATO nu trebuie să se implice în războiul din Ucraina, o țară care nu face parte din alianță. Viktor Orban spune că țara sa nu este de acord cu ajutoarele constând în armament trimise în Ucraina.

NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc - de fapt, este datoria noastră să o facem -, dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său… Poziţia Ungariei este clară: nu vrem să trimitem soldaţi sau arme dincolo de teritoriul NATO”, a subliniat premierul ungar.

sursa foto. EVZ

Ungaria nu vrea oprirea importurilor de energie din Rusia

Pe de altă parte, Ungaria condusă de Viktor Orban nu este de acord nici cu extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei. El spune că impoturile de petrol și gaze din Rusia sunt necesare pentru că renunțarea la acestea ar fi „o povară disproporţionată şi aproape insuportabilă asupra Ungariei şi a altor ţări din UE”.

„Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor”, a spus Viktor Orban.

El a mai afirmat că Ungaria se va alătura altor state care se opun acestor tipuri de sancțiuni împotriva importurilor energetice din Rusia. Viktor Orban care se confruntă cu alegeri parlamentare la începutul lunii viitoare, este cunoscut pentru relația apropiată cu Vladimir Putin. Premierul maghiar a vizitat Moscova cu câteva zile înainte de invazia din Ucraina. În primele zile ale războiului, Viktor Orban s-a opus impunerii de sancțiuni Rusiei, în contextul războiului pe care l-a declanșat.