Se schimbă harta Europei?! Dezvăluire de la cel mai înalt nivel al NATO. Când va adera Ucraina la Organizaţia Nord-Atlantică
- Ionel Sclavone
- 16 martie 2022, 23:40
Ucraina va decide dacă va adera la NATO sau dacă va adopta un statut de neutralitate, cu garanții de securitate. Secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a precizat că doar poporul ucrainean poate hotărâ ce va face în viitor. El a comentat declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenki cu privire la intențiile Kievului de a-și menține cererea de aderare la NATO.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a comentat declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Oficialul de la Kiev a declarat că Ucraina a auzit că nu va fi primită în NATO. Comentariile sale au venit după ce miniștrii de externe ai statelor membre NATO și oficiali europeni au refuzat solicitările repetate ale Ucrainei de a institui o zonă de excludere aeriană deasupra țării.
„Decizia pe care Ucraina a luat-o în 2014 după ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia și a estului Ucrainei nu a fost impusă de NATO. Ucraina avea o constituție de neutralitate la acel moment. După ce i-a fost imputat teritoriul, prin libera decizie, fără să vină NATO, să spună ce să facă, poporul ucrainean, prin decizie democratică și-a declarat ca obiective integrarea în NATO și în UE”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Potrivit spuselor sale, dacă Ucraina va decide, din nou, să-și modifice Constituția și să stabilească un statut de neutralitate, decizia îi va aparține.
„Dacă acum, poporul ucrainean va decide să-și modifice Constituția și să renunțe la aderarea la NATO, în schimbul unor garanții de securitate primite din partea marilor puteri, este decizia Ucrainei”, a precizat Mircea Geoană.
NATO menține politica porților deschise
El a precizat că NATO nu a solicitat nimănui să facă parte din alianță și că o decizie în acest sens a venit din partea statelor interesate. Acestea au fost atrase de modelul occidental, dar și de puterea garanțiilor de securitate pe care le oferă alianța.
„NATO nu merge în pețit la cineva. Faptul că țările vin către NATO arată atractivitatea modeșului occidental, arată putere garanțiilor de securitate pe care NATO le oferă. Este decizia suverană a liderilor și poporului ucrainean cu privire la felul în care își văd viitorul… NATO are o politică a ușilor deschise, iar dacă țări care se califică pentru a deveni membre NATO o solicită, sunt consecvente și contribuie la securitatea colectivă este decizia noastră și a lor dacă îi primim sau nu”, a explicat Mircea Geoană.
Declarațiile lui Volodimir Zelenski
Președintele Volodimir Zelenski a declarat la o întâlnire virtuală cu liderii europeni că Ucraina a auzit că nu va fi primită în NATO. Drept urmare, ucrainenii au început să se bazează pe ei înșiși fără să se mai bazeze pe susținerea Alianței.
„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a mai declarat că NATO este cea mai puternică alianță din lume”, însă „unii membri ai alianței sunt hipnotizați de agresiunea Rusiei”.
Afirmațiile sale vin după ce oficialii NATO și europeni au refuzat solicitările Ucrainei de a institui o zonă de excludere aeriană deasupra țării. Măsura este necesară pentru a împiedica operațiunile forțelor aeriene ale Rusiei și bombardamentele asupra orașelor ucrainene.