Conflictul din Ucraina face victime colaterale. Avion sârbesc întors din drumul spre Moscova. Motivul invocat de autoritățile de la Belgrad

Conflictul din Ucraina face victime colaterale. Avion sârbesc întors din drumul spre Moscova. Motivul invocat de autoritățile de la Belgradsursa foto: AirSerbia.com

Un avion de pasageri al companiei Air Serbia, aflat în zbor spre Moscova, a fost întors la Belgrad ca urmare a unei alerte cu o bombă la bord. Avionul a fost nevoit să revină pe aeroport, după ce la sediul companiei a fost trimis un mesaj conform căruia aeronava ar fi fost minată. Presa din Serbia acuză „un război special” împotriva companiei de aviație.

Avionul de pasageri al companiei Air Serbia, care zbura pe ruta Belgrad – Moscova, a fost nevoit să se întoarcă pe aeroportul de plecare. Reprezentanții companiei Air Serbia au primit un e-mail cu un mesaj din care reieșea că aparatul a fost minat. Informația a fost prezentată de ziarul belgrădean Vecernje Novosti, preluat de agenția de presă TASS.

Potrivit tabloului electronic de afişare de pe aeroportul din Belgrad, zborul JU 652D al companiei Air Serbia a decolat la ora 14.03 (15.03 ora României). Urmărind înregistrarea zborului pe site-ul Flightradar24.com se poate observa că, înainte de a trece din Ungaria în Slovacia, aparatul a revenit la Belgrad. Conform informațiilor oficiale în avionul care s-a întors la Belgrad se aflau 125 de pasageri şi membri ai echipajului.

Compania din Belgrad a devenit singura posibilitate de transport pentru turiștii ruși care vor să călătorească în Europa, în contextul sancțiunilor economice impue Moscovei. Acest lucru se datorează poziției de neutralitate a Serbiei, una dintre puține țări care a refuzat să impună sancțiuni.

Sursa foto. EVZ

Un incident similar s-a petrecut zilele trecute

Ziarul din Serbia amintește de un incident similar, din 11 martie. Atunci avionul a fost întors din drum, iar mesajul s-a dovedit fals. Potrivit publicației, acest e-mail ar fi fost trimis de pe teritoriul Ucrainei, motiv pentru care ziarul vorbește despre un „un război special împotriva companiei de stat Air Serbia”.

Înainte de acest incident, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic a anunţat că numărul zborurilor care fac legătura dintre Belgrad și Moscova vor fi reduse. Decizia a fost luată ca urmare a presiunilor venite din partea Occidentului. Până în prezent, însă măsura nu a fost aplicată. El a atras atenția că numărul zborurilor către Rusia din Turcia este de 30 de ori mai mare decât din Serbia. Nimeni nu face reclamații împotriva regimului de la Istambul.

Un număr mare de ruși își părăsesc țara

O analiză recentă a firmei de studiere a tendinţelor în ticketing ForwardKeys, arăta că gradul de umplere a avioanelor care fac legătura între Rusia şi Serbia a crescut cu aproximativ 50% în prima săptămână a lunii martie.

Poziţia neutră a Belgradului în conflictul dintre Rusia şi Ucraina permite companiei aeriene Air Serbia să continue să zboare în Rusia. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care companiile aeriene din UE şi Rusia au interdicţie de zbor între cele două regiuni. Operaţiunile Air Serbia oferă o poartă de intrare în Europa pentru ruşii care altfel ar fi nevoiţi să ocolească prin Turcia sau Golful Persic.

De altfel, conform presei occidentale, numeroși ruși aleg să-și părăsească țara, în această perioadă, îngrijorați că regimul de la Moscova ar putea impune o închidere a granițelor. The New York Times vorbește despre zeci de mii de ruși care au fugit la Istanbul de când Rusia a declanșat un război în Ucraina. Aceștia se tem că ar putea fi recrutați pentru un război la care nu doresc să participe sau că granițele Rusiei –ar putea închide.

Ne puteți urmări și pe Google News