Evenimentul Zilei > International > Războiul din Ucraina. Răsturnare de situație la negocieri: Rusia „devine mult mai sensibilă”. Ce se va întâmpla în următoarele zile
Războiul din Ucraina. Răsturnare de situație la negocieri: Rusia „devine mult mai sensibilă”. Ce se va întâmpla în următoarele zile

Războiul din Ucraina. Răsturnare de situație la negocieri: Rusia „devine mult mai sensibilă”. Ce se va întâmpla în următoarele zile

Discuțiile dintre diplomații ucraineni și ruși au început să înregistreze progrese semnificative, au arătat doi dintre reprezentanții delegațiilor care au purtat negocieri cu privire la stoparea războiului din Ucraina. Reprezentantul ucrainean, care a participat la discuții, a spus că, în opinia sa, în următoarele zile se vor obține „rezultatele” mult așteptate de liderii internaționali.

Discuțiile dintre diplomații ucraineni și cei ruși de săptămâna trecută nu au dus la niciun progres vizibil. Presupusele rute sigure de ieșire din țară au fost contestate în mod repetat. Bilanțul victimelor civile continuă să crească, iar la sfârșitul săptămânii, ambele părți își lansau acuzații cu privire la utilizarea armelor chimice.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că au avut loc „anumite progrese pozitive” în negocierile cu Ucraina, oficialii și diplomații americani și europeni și-au exprimat scepticismul profund cu privire la stadiul discuțiilor. Nimeni nu a considerat că acțiunile lui Vladimir Putin de până acum au sugerat că liderul rus este pregătit să găsească o rampă de ieșire diplomatică pentru a pune capăt războiului.

„Progrese semnificative” în negocierile privind războiul

Surpriza a venit duminică, 13 martie, când Leonid Slutsky, membru al delegației ruse pentru discuțiile dintre Ucraina și Rusia, a declarat că s-au înregistrat „progrese semnificative” în negocierile cu delegația ucraineană de la începutul convorbirilor, relatează agenția rusă de presă de stat RIA.

„Dacă comparăm pozițiile Rusiei și Ucrainei în cadrul negocierilor la început și acum, putem observa progrese semnificative”, a declarat Leonid Slutsky.

„Mă aștept ca acest progres să se transforme într-o poziție unificată a ambelor delegații și într-un document care să fie semnat”, a mai spus membrul delegației ruse pentru negocierile privind războiul din Ucraina.

 Rusia „devine mult mai sensibilă la poziția ucraineană”

O astfel de poziție a venit, tot duminică, și din partea ucrainenilor. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podoliak a declarat că el crede că vor „obține rezultate concrete” din discuțiile cu Rusia în următoarele zile.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a declarat că Rusia „devine mult mai sensibilă la poziția ucraineană” și a „început să vorbească în mod constructiv”.

„Propunerile noastre rămân pe masă. Ele sunt foarte dure. Printre ele, retragerea trupelor, încetarea focului”, a adăugat Podoliak. „Nu vom renunța la niciun punct, din principiu”.

Între timp, trupele rusești continuă să se apropie de Kiev, în timp ce orașele din sudul și vestul Ucrainei sunt atacate continuu. Iată o privire de ansamblu asupra locurilor în care forțele rusești au avansat până în prezent.

Sursă: Captură CNN/ Notă: Această hartă a fost generată cu ajutorul datelor de la Institutul pentru Studiul Războiului în colaborare cu Proiectul Amenințărilor Critice al AEI