Alertă la Kiev! Primarul capitalei, îngrijorat de un atac chimic sau biologic. Rușii încolțesc „inima” Ucrainei
- Sabina Popescu
- 13 martie 2022, 18:32
Este a optsprezecea zi de război. Primarul capitalei Kiev s-a declarat „îngrijorat”, duminică, de posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice sau biologice în Ucraina. Între timp, sudul și vestul țării continuă să fie bombardate, deși un consilier prezidențial ucrainean a anunțat că este de părere că se vor obține „rezultate” în următoarele zile, în urma discuțiilor cu Rusia. Iată ultimele evoluții privind războiul din Ucraina!
Peste 40 de atacuri la vest de Kiev, în Zhytomyr
UPDATE 3: Orașul Zhytomyr, de vest de Kiev, a fost lovit de peste 40 de atacuri aeriene și cu rachete, soldate cu zeci de morți, atât soldați, cât și civili.
Primarul Serhiy Sukhomlyn spune că orașul este un centru logistic cheie, ajutoarele din Europa fiind livrate de acolo către Kiev și dincolo de acesta, în timp ce refugiații călătoresc în direcția opusă.
Nina, o locuitoare, a declarat pentru BBC că întreaga sa stradă de bungalouri a fost distrusă, trei persoane fiind ucise și multe grav rănite. Ea a fugit cu copiii ei în subsolul unui vecin imediat ce a auzit sirena de raid aerian.
„Părea că avionul era foarte jos, aproape că ne atingea. Pământul se cutremura. Cum au putut să nu vadă că bombardează zone rezidențiale?”, s-a exprimat Nina.
Una dintre vecinele sale, mamă a trei copii, a fost grav rănită la cap și la stomac de cioburile de sticlă zburătoare, a spus ea.
Nina a părăsit între timp Zhytomyr și se îndreaptă spre Polonia, dar fiica ei a decis să rămână în oraș cu prietenul ei, care a fost grav rănit la picior în timpul bombardamentelor.
Acum, orașul se pregătește pentru o posibilă ofensivă terestră; între timp, primarul face eforturi pentru a se asigura că jumătatea rămasă a populației locale are încă acces la serviciile de bază.
Aproape 2.200 de persoane au fost ucise în Mariupol
UPDATE 2: În timp ce un convoi umanitar mult așteptat se află încă la distanță de Mariupol, orașul a suferit 22 de atacuri cu bombă în ultimele 24 de ore, au anunțat oficiali ucraineni.
„Până în prezent, 2.187 de locuitori din Mariupol au murit din cauza atacurilor Rusiei”, a transmis Consiliul Municipal. Este o creștere vertiginoasă în comparație cu cifrele anterioare, de 1.600 de victime.
„Situația din Mariupol continuă să fie foarte dificilă. Orașul nu are electricitate, apă, căldură, aproape nu are comunicații mobile, rămâne fără alimente și apă”, au spus oficialii.
Consiliul Municipal al orașului a acuzat forțele rusești și miliția separatistă care le sprijină că „trag în mod deliberat asupra cartierelor rezidențiale”. Acesta a declarat că o parte a Universității de Stat din Mariupol a fost bombardată duminică.
„Până la 180 de mercenari străini” uciși de Rusia
UPDATE 1: Ministerul rus al Apărării afirmă că atacul său cu rachete asupra bazei de antrenament de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, a ucis „până la 180 de mercenari străini” și a distrus o cantitate mare de arme furnizate de țări străine.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat în cadrul unui briefing că Rusia va continua atacurile sale împotriva luptătorilor străini care se alătură forțelor ucrainene, relatează presa rusă.
Oficialii ucraineni au declarat anterior că 35 de persoane au fost ucise și peste 130 rănite în atac.
Știre inițială: În timp ce inamicii se apropie de capitala ucraineană, primarul Vitali Klitschko și-a exprimat îngrijorările cu privire la lansarea unui atac chimic sau biologic de către Rusia în Ucraina. Iar asta în ciuda faptului că, în aceeași zi, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podoliak a declarat că este de părere că delegațiile ce poartă negocieri „vor obține rezultate concrete” în urma discuțiilor, în următoarele zile.
Atac chimic sau biologic asupra Ucrainei?
„Da, bineînțeles, suntem îngrijorați. Da, bineînțeles, pot folosi (arme biologice sau chimice - n.r.) chiar acum. De la început, Putin a spus că este doar un război împotriva forțelor militare”, a declarat Klitschko într-o intervenție televizată la CNN, întrebat fiind dacă este îngrijorat de posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească astfel de arme în Ucraina.
„Chiar acum, vedem cum mor mii de civili și, de asemenea, copii. Acest război (este) împotriva întregii populații ucrainene”, a spus primarul capitalei Kiev.
Deși Statele Unite nu au înaintat dovezi concrete care să arate că Rusia ar intenționa să recurgă la demersuri privind armele chimice ori biologice, secretarul de presă Jen Psaki de la Casa Albă a avertizat că acestea ar putea să fie folosite în conflictul din Ucraina.
Inamicii se apropie de Kiev
Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află la aproximativ 25 de kilometri (15,5 mile) de centrul capitalei ucrainene, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații.
Forțele rusești continuă să lovească zone civile. O mare parte din Makariv, un sat situat la 50 de kilometri vest de Kiev, a suferit pagube semnificative în urma unor aparente lovituri aeriene rusești. Fotografiile postate pe rețelele de socializare, geolocalizate și verificate de presa internațională, arată pagube majore la complexele de apartamente rezidențiale, la școli și la o unitate medicală.
Baza militară din Lviv a fost atacată de ruși
Duminică, cel puțin 35 de persoane au fost ucise când lovituri rusești au vizat terenul de antrenament militar Yavoriv, la marginea orașului Novoyavorivsk, a anunțat administrația regională din Lviv. Peste 30 de rachete lansate de avioane de război deasupra mărilor Neagră și Azov au lovit baza militară, potrivit unui comunicat.
Primarul orașului din vestul țării a spus, pentru BBC, că „atacul este un șoc”.
„Am avut o întâlnire cu politicieni polonezi și cu primari polonezi. Am trimis un mesaj foarte puternic, la 20 km de granițele Uniunii Europene. Avem nevoie de echipament militar, avem nevoie de veste antiglonț, avem nevoie (de căști - n.r.)... Avem nevoie împreună de sprijin și ajutor, ajutor (pentru - n.r.) refugiați și ajutor (pentru - n.r.) trupele ucrainene”, a spus primarul Andriy Sadovyi.
Întrebat dacă Lviv, ca oraș aflat în apropierea unei țări NATO, este o țintă a rușilor, primarul a spus că regiunea se află într-o situație similară cu cea a altor orașe din Ucraina, în sensul că este dificil de prezis care va fi următoarea țintă.
El a făcut un alt apel la aliații NATO. „Avem nevoie de veste antiglonț astăzi, nu mâine”, s-a exprimat primarul.