Rusia este pregătită să folosească armele biologice în Ucraina. Nivelul de alertă a crescut. Planurile ascunse ale lui Putin

Rusia este pregătită să folosească armele biologice în Ucraina. Nivelul de alertă a crescut. Planurile ascunse ale lui Putin Sursa: Ivan Cholakov | Dreamstime.com

În cercurile de informații occidentale există preocupări din ce în ce mai mari că războiul din Ucraina ar putea intra într-o fază neconvențională în zilele următoare, deoarece Rusia ar putea desfășura arme chimice în țara sfâșiată de război.

Acuzații bazate pe realitate

Nivelurile de alertă au crescut rapid în capitalele occidentale, după ce Rusia plănuia să folosească arme biologice împotriva armatei ucrainene. Unii observatori occidentali și-au exprimat temerile că acuzațiile ar putea fi o încercare a Kremlinului de a justifica desfășurarea pe scară largă a armelor neconvenționale în Ucraina.

Nu este prima dată când Moscova lansează astfel de acuzații împotriva Statelor Unite și a Ucrainei. De peste un deceniu, înalți oficiali din administrația președintelui rus, Vladimir Putin, susțin că Statele Unite și Marea Britanie au menținut rețele secrete de laboratoare de arme biologice în Europa de Est. Dar acuzațiile Kremlinului au devenit din ce în ce mai frecvente și mai specifice în ultimele zile.

Pe 7 martie, Igor Kirillov, șeful Forțelor de Apărare împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice ale armatei ruse, a susținut că soldații americani și ucraineni distrugeau instalațiile de arme biologice din vestul Ucrainei. Scopul lor, susținea Kirillov, era să împiedice agenții biologici letali să nu cadă în mâinile armatei ruse, potrivit Intel News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două zile mai târziu, pe 9 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că forțele ucrainene au transportat în secret „80 de tone de amoniac” într-o locație la nord-vest de Harkov.

Planurile ascunse ale Moscovei

Scopul operațiunii, a spus Konașenkov, a fost să efectueze o „provocare folosind substanțe toxice”, apoi să învinuiască Rusia că folosește arme chimice. În timpul războiului civil sirian, Moscova a formulat acuzații similare împotriva rebelilor sirieni cu puțin timp înainte ca guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad să lanseze atacuri chimice împotriva zonelor controlate de rebeli.

De asemenea, există îngrijorare în rândul analiștilor occidentali că deconectarea rețelei electrice a centralei nucleare de la Cernobîl de la rețeaua electrică a Ucrainei ar putea fi „o încercare a Rusiei de a declanșa panică nucleară pentru un potențial incident radiologic” în Ucraina. În lumina acestui incident, unii observatori încep să interpreteze atacurile anterioare asupra instalației nucleare de la Zaporizhia din 4 martie și asupra unei unități de cercetare care conține un reactor nuclear din Harkov pe 6 martie, ca acțiuni deliberate ale Moscovei. Ei spun că Moscova ar putea căuta, în mod activ, să introducă arme neconvenționale în războiul din Ucraina.