Intră în vigoare de la 1 aprilie! Decizie de ultim moment a Guvernului în privinţa facturilor. Banii românilor sunt în joc

Intră în vigoare de la 1 aprilie! Decizie de ultim moment a Guvernului în privinţa facturilor. Banii românilor sunt în jocSursa: arhiva EVZ

Guvernul intenționează să reglementeze prețul plătit de populație și de producătorii de energie termică pentru gazele naturale destinate consumului casnic. Măsura va fi aplicată timp de un an, între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023. Gazele destinate consumului casnic și CET-urilor care produc energie termică vor proveni din producția internă sau din stocurile înmagazinate.

Proiectul de OUG, ce urmează să fie promovat de guvern măsurile aplicabile în piețele de energie și gaze prevede că prețul gazelor pentur consumatorii casnici și producătorii de energie termică pentru populație vor fi stabilite de stat. Măsura se va aplica pentru un an, între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023.

Conform proiectului, furnizorii de gaze vor fi obligați să stocheze cel puțin 30% din gazele extrase destinate consumului clienților casnici. Totodată, Petrom și Romgaz vor fi obligate să vândă gazele românești la preț plafonat, conform informațiilor postate pe site-ul e-nergia.ro.

Pentru anul 2022, legea bugetului de stat prevede o alocare de 400 de milioane de lei pentru subvenții destinate localităților care nu au suficiente fonduri pentru a acoperi cheltuielile cu termoficarea. De la începutul lunii ianuarie, până în februarie, au fost alocate aproape 61 de milioane de lei.

Astfel de măsuri sunt necesare mai ales că prețul gazelor la nivel european este în creștere din cauza sancțiunilor impuse Rusiei în contextul războiului din Ucraina.

sursa: arhivă EVZ

OUG poate suferi modificări

Trebuie spus că aceste prevederi pot suferi modificări la momentul adoptării actului normativ, în Guvernul României.

„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali şi suportabilităţii preţului de către aceştia; cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu.

În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de … lei/MWh (n. red. prețul nu a fost stabilit), cantităţi de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici (CC) şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei (PET), sau direct către acești clienți, după caz, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, întregul necesar de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, se arată în draftul de ordonanță de urgență.

sursa: Facebook

Ministerul Energiei anunță că OUG este finalizată

În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că ordonanța de urgență cu privire la schema de ajutor la energie electrică şi gaze naturale urmează să fie aprobată în zilele următoare. Astfel, actul normativ va intra în vigoare imediat și va fi aplicat cu începere de la 1 aprilie.

„Astăzi (joi, 10 martie – n. red.), la Guvern, am avut o întâlnire pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, o întâlnire la care au participat Autoritatea de Reglementare în Energie şi actorii din piaţă – furnizorii şi distribuitorii”, a spus Popescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că urmează să fie definitivate consultările cu toți actorii care operează pe piața gazelor naturale din România, astfel încât să fie luată o decizie corectă. După consultare, în cursul săptămânii viitoare, actul normativ va ajunge pe masa Guvernului, spre aprobare.

„Ministerul Energiei avea finalizată partea de ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile pe care premierul le-a şi prezentat. Până mâine aşteptăm de la Autoritatea de Reglementare să integrăm în ordonanţa de urgenţă nişte lucruri care se referă la tarifele de reglementare. Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toţi actorii din piaţă, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcţiune noua schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi a gazelor naturale”, a mai precizat ministrul Virgil Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News