Alertă pentru cei cu această grupă sânge! COVID-19 îi loveşte crunt. Dezvăluirile specialiştilor

Alertă pentru cei cu această grupă sânge! COVID-19 îi loveşte crunt. Dezvăluirile specialiştilor Sursa: arhiva EVZ

Un studiu recent făcut de mai mulți experți mondiali în virusologie a stabilit legătura între gupa de sânge a unei persoane infectate cu SARS Cov 2 și gravitatea bolii care se manifestă. Dacă ai această grupă de sânge vei vi lovit dur de coronavirus şi nu numai.

De la izbucnrea pandemiei au exista anumite observații făcute de medici care au corelat cazurile grave și severe cu o anumită grupă de sânge.

De exemplul în 2020, un studiu făcut tocmai la Wuhan, locul de unde se bănuiește că a izbucnit pandemia, a indicat o corelație între tipul de sânge al unei persoane și riscul acesteia de a se îmbolnăvi grav după infecția cu SARS-CoV-2. La acel moment s-a concluzionat că oamenii cu grupa de sânge de tip A păreau să aibă un risc mult mai mare de spitalizare și deces, în comparație cu cei cu grupa sanguină de tip O.

Studiul de la Wuhan a fost reconfirmat acum

Un studiu nou publicat în revista PLOS Genetics oferă acum cea mai clară perspectivă de până acum asupra relației cauzale dintre grupa de sânge și severitatea COVID-19. În total au fost studiate 3.000 de cazuri de spitalizare și chiar deces și grupa de sânge a acestor persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cauzalitatea dintre expunere și boală poate fi stabilită deoarece variantele genetice moștenite de la părinți sunt repartizate aleatoriu la concepție, similar modului în care într-un studiu controlat randomizat oamenii sunt împărțiți în grupuri. În studiul nostru, grupurile sunt definite prin tendința genetică la diferite niveluri de proteine ​​din sânge, permițând o evaluare a direcției cauzale, de la nivelurile ridicate de proteine ​​​​din sânge până la severitatea COVID-19, evitând în același timp influența efectelor asupra mediului”, a spus virusologul Vincent Millischer care a participat la acest studiu.

Grupa A mai predisousă la forme severe

Una dintre descoperirile-cheie a fost o asociere cauzală între severitatea COVID-19 și grupa de sânge cunoscută sub numele de ABO, care determină tipul de sânge al unei persoane.

Principala diferență între - ABO și grupa sanguină RH este că grupa sanguină ABO este determinată de prezența sau absența antigenelor A și B pe suprafața globulelor roșii, în timp ce grupa sanguină RH este determinată de prezența sau absența antigenului D pe suprafața globulelor roșii.

Profesorul Christopher Hübel de la King’s College din Londra spune că descoperirile privind sistemul ABO validează studiile observaționale anterioare care au asociat grupa de sânge de tip A cu un risc crescut de COVID-19.

„Enzima ajută la determinarea grupului de sânge al unui individ, iar studiul nostru a legat-o atât de riscul de spitalizare cât și de deces”, a spus Hübel.

Există însă și o serie de alți factori de risc, în afara grupei sanguine, despre care se știe că joacă un rol în formele severe ale COVID-19, de la vârstă până la boli preexistente. În consecință, aceste constatări nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru cei cu grupa sanguină de tip A.