EXCLUSIV. Miza uriaşă a războiului din Ucraina! Nimeni nu s-ar fi aşteptat. Legătura dintre Vladimir Putin şi Stalin (VIDEO)

EXCLUSIV. Miza uriaşă a războiului din Ucraina! Nimeni nu s-ar fi aşteptat. Legătura dintre Vladimir Putin şi Stalin (VIDEO)

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a fost preambulul agresiunii de azi a lui Putin în Ucraina. În complicata mapă geopolitică din estul Europei, peninsula a jucat mereu un rol cheie, consideră istoricul Adrian Cioroianu. Invitat în emisiunea EVZ Istoric, expertul a descris rolul simbolic, dar și economic care justifică marea miză a Crimeei în acest coflict.

Rugat de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea să explice de ce este atât de importantă peninsula Crimeea în cadrul războiului lansat de Rusia în Ucraina, profesorul universitar de istorie Adrian Cioroianu a subliniat că de acest teritoriu se leagă atât istoria recentă a spațiului ex-sovietic, cât și istoria mai veche.

Cioroianu: Toți își dădeau seama de importanța Crimeei pentru controlul Mării Negre

„ După invazia mongolă Ucraina a devenit teritoriul tătarilor. Tătarii au stat sute de ani, plecau în expediții care au speriat Estul. La sfârșitul secolului 18, Rusia ocupă Crimeea ca să supere Imperiul Otoman. Toți își dădeau seama de importanța Crimeei pentru controlul Mării Negre. După sfârșitul secolului 18, turcii cuceresc Crimeea și nu au mai lăsat-o. De acolo domină militar. Ei plăteau un fel de chirie bazei de la Sevastopol. O bună parte din populație era rusofonă, ei (n.r. - rușii) au încercat să șteargă rădăcinile tătărești”, a detaliat fostul ministru de Externe.

Ucraina și răzbunarea lui Stalin

În plus, dictatorul Iosif Stalin a jucat propriul său rol. În urma ordinelor sale, în 1944, tătarii sunt deportați în masă în Asia Centrală. Stalin viza „purificarea” etnică a peninsulei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stalin a avut un rol aparte în istoria Crimeei. Stalin i-ar fi deportat oriunde pe tătari numai să-i scoată de acolo. Hrușciov, fiind ucrainean, în 1954 după moartea lui Stalin se gândește, ca un fel de mulțumire adusă Ucrainei (n.r. - la victoria URSS în al Doilea Război Mondial), să-i dea Crimeea Republicii Socialiste Ucraine. Au fost manifestări, adunări în fabrici. Era un fel de cadou între țări frățești”, a explicat istoricul.

Cioroianu: Partea cu demilitarizarea nu i-a ieșit lui Putin

Revenind la prezent, trebuie amintit că atunci când rușii au intrat în Crimeea în 2014, au fost primiți cu flori. Cel mai probabil, Putin anticipa o atitudine similară și la monentul invaziei, însă realitatea din teren a fost alta. „Probabil că se așteptau ca pe drumul spre Kiev să fie întâmpinați cu flori. Unul dintre mesaje a fost solicitarea armatei ucrainene să lase armele. Deci partea cu demilitarizarea nu a ieșit, ar fi însemnat ca armata să renunțe. Acum în armata ucraineană, după 2 săptămâni de rezistență se pune problema cu ce trebuie să fie ajutați, dacă să fie sau nu cu avioane MIG. Armele anti-tanc sau rachete SOL-AER sunt deja o banalitate. Armata nu mai depune armele”, a detaliat Cioroianu.

Cristoiu: Crimeea face parte din mentalul rusesc

La rândul său jurnalistul Ion Cristoiu a explicat săptămâna trecută,  în studioul EVZ, de ce Crimeea are o miză atât de mare pentru ruși. E vorba în primul rând de importanța economică a peninsulei, dar și de o importanță simbolică.

Președintele URSS Nikita Hurșciov a dat Crimeea Ucrainei

În discursul lui Putin și al lui Lavrov veți întâlni o zonă și anume Crimeea (…) Alături de Sankt Petersburg, Crimeea este în mentalul rusesc, dacă spui că ai cucerit-o, rămâi în istorie. Toată aristrocrația țaristă de pe vremea Ecaterinei cea Mare mergea în Crimeea, aristocrația sovietică merge în Crimeea. Ei consideră că e a lor deoarece Hrușciov a dat-o. Și atunci, cred că Vladimir Putin, că pleacă, că e împușcat, vrea să rămână în istoria Rusiei omul care a adus Crimeea”, a observat Cristoiu.

Emisiunea completă poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro