Premierul Chinei s-a oferit să sprijine Ucraina

Premierul Chinei s-a oferit să sprijine Ucraina Sursă: Bumbleedee | Dreamstime.com

Premierul Chinei, Li Keqiang, a numit situația din Ucraina „gravă” și a oferit ajutorul Beijingului pentru a juca un „rol pozitiv” pentru pace, continuând să refuze să critice Rusia. China a fost în mare parte de partea Rusiei în acest conflict, pe care a refuzat să-l numească război sau invazie. SUA acuză Beijingul că acesta contribuie la răspândirea de știri false și dezinformare care vin din Moscova.

China s-a oferit să servească drept facilitator al discuțiilor dintre părți, deși are puțină experiență într-un astfel de rol și probabil că nu ar fi privită ca o parte neutră. „Susținem și încurajăm toate eforturile care conduc la o soluționare pașnică a crizei”, a spus Li reporterilor la o conferință de presă anuală. „Sarcina presantă acum este de a preveni escaladarea tensiunii sau chiar scăderea sub control”.

Beijingul a anunțat săptămâna aceasta că trimite Ucrainei ajutor umanitar, inclusiv alimente și produse de zi cu zi, în valoare de 791.000 de dolari, în timp ce continuă să se opună sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia și s-a angajat să continue comerțul și cooperarea economică cu Moscova.

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Li, care în calitate de lider numărul 2 al Chinei, în spatele lui Xi Jinping, este în primul rând responsabil pentru supravegherea celei de-a doua economii ca mărime a lumii, a vorbit după încheierea sesiunii anuale a legislaturii chineze. El a spus că China se opune în continuare sancțiunilor, deoarece acestea „ar afecta redresarea economică mondială”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politica Chinei

„Nu este în interesul nimănui. China este pregătită să facă propriile eforturi constructive în menținerea păcii și stabilității mondiale și în promovarea dezvoltării și prosperității”, a spus Li. El a repetat afirmația Chinei că aceasta urmează o „politică externă independentă de pace” și „susține că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate”.

„Scopul și principiile Cartei ONU ar trebui respectate, iar preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor ar trebui luate în serios”, a spus Li. „Pe această bază, China își face propria evaluare și va colabora cu comunitatea internațională pentru a juca un rol pozitiv pentru revenirea timpurie a păcii”, potrivit Yahoo News.