Belarus intervine în situația de la Cernobîl: Alexander Lukașenko a dat ordin specialiștilor. Ce se va întâmpla în apropierea graniței

Belarus intervine în situația de la Cernobîl: Alexander Lukașenko a dat ordin specialiștilor. Ce se va întâmpla în apropierea graniței Sursă: Vladvitek | Dreamstime.com

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a oferit, joi, 10 martie, instrucțiuni concrete specialiștilor în legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume. După ce, miercuri, energia electrică a complexului a fost întreruptă, liderul belarus a cerut experților restabilirea acesteia în regim de urgență.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a instruit specialiștii să restabilească energia electrică la Cernobîl, după ce ieri aceasta a fost întreruptă, la scurt timp după ce s-a pierdut contactul cu organismul de supraveghere atomică al ONU.

Lukașenko cere restabilirea energiei electrice la Cernobîl

Forțele rusești au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl luna trecută. Chiar dacă nu mai este funcțional, complexul nu a fost niciodată abandonat complet și necesită în continuare o gestionare constantă. Combustibilul nuclear uzat este răcit la fața locului.

Liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko - un aliat apropiat al Rusiei - a dat instrucțiuni specialiștilor belaruși să se asigure că centrala ucraineană este alimentată cu energie electrică, potrivit agenției de știri Reuters, care citează agenția de știri BelTA, deținută de statul belarus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cernobîl este situat în apropierea graniței cu Belarus.

Pericol de radiații, după deconectarea de la rețeaua electrică

Ucraina a avertizat ieri că există pericolul ca radiațiile de la centrală să se scurgă din cauza întreruperii energiei electrice. Dar organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că întreruperea nu va avea un impact asupra siguranței populației.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a publicat o postare pe Twitter în care a lansat un avertisment în legătură cu problemele de la centrala nucleară de la Cernobîl. El a cerut un armistițiu pentru remedierea situației și eliminarea pericolului nuclear.

„Singura rețea electrică care alimentează centrala nuclear-electrică de la Cernobîl și toate instalațiile sale nucleare ocupate de armata rusă este avariată. CNPP a pierdut toată alimentarea cu energie electrică. Fac un apel comunității internaționale să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită unităților de reparații să restabilească alimentarea cu energie.

Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta centrala nuclear-electrică de la Cernobîl. După aceea, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri, făcând iminentă scurgerile de radiații”, a transmis ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, miercuri.