NEWS ALERT. Pericol de radiații. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la rețeaua de curent electric. Nu se poate interveni. UPDATE

NEWS ALERT. Pericol de radiații. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la rețeaua de curent electric. Nu se poate interveni. UPDATE sursă: Pixabay

Centrala nucleară de la Cernobîl nu mai are curent electric, după ce alimentarea a fost întreruptă. Nu se poate interveni din cauza trupelor militare rusești, iar nivelul radiațiilor nu este cunoscut. Ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a atras atenția, într-o postare pe Twitter asupra pericolului pe care îl presupune întreruperea funcționării sistemului de răcire.

UPDATE: Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a făcut o postare pe Twitter în care a lansat un avertisment în legătură cu problemele de la centrala nuclear-electrică de la Cernobîl. El a cerut un armistițu pentru remedierea situației și eliminarea pericolului nuclear.

„Singura rețea electrică care alimentează centrala nuclear-electrică de la Cernobîl și toate instalațiile sale nucleare ocupate de armata rusă este avariată. CNPP a pierdut toată alimentarea cu energie electrică. Fac un apel comunității internaționale să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită unităților de reparații să restabilească alimentarea cu energie.

Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta centrala nuclear-electrică de la Cernobîl. După aceea, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri, făcând iminentă scurgerile de radiații”, a transmis ministrul de Externe al Ucrainei în postarea de pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Știrea inițială: 

Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP.

Pa pagina de Facebook a operatorului se menționează foarte clar că toată Centrala de la Cernobîl a fost deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus. De asemenea, Ukrenergo mai menționează în postare că nu se poate interveni pentru a restabili alimentarea electrică din cauza prezenței forțelor militare ale Rusiei în zonă. În aceeași postare se mai anunță și că orașul Slavutich a rămas fără sursă de alimentare cu energie electrică.

Nivelul radiaților nu este cunoscut

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit, după ce alimentarea cu electricitate a fost afectată, transmite Reuters. Compania confirmă ce anunță Ukrenergo și anume faptul că nu poate interveni pentru reparații în zonă din cauza armatei ruse.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.

AIEA a pierdut legătura cu centrala de la Cernobîl

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, „a indicat că transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”.

„Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare a garanțiilor din alte locații din Ucraina și va furniza în curând informații suplimentare”, a precizat acesta, potrivit Reuters.

AIEA folosește termenul „garanții” pentru a descrie măsurile tehnice pe care le aplică materialelor și activităților nucleare, cu obiectivul de a descuraja răspândirea armelor nucleare prin detectarea timpurie a utilizării abuzive a acestor materiale.

Peste 200 de membri ai personalului tehnic și gardieni au rămas blocați la sit, lucrând 14 zile la rând de la preluarea controlului de către Rusia.

Centrala se află în interiorul unei zone de excludere care găzduiește reactoare dezafectate, precum și instalații de deșeuri radioactive. Mai mult de 2.000 de angajați lucrează încă la centrală, întrucât aceasta necesită un management constant pentru a preveni un alt dezastru nuclear.