România va produce de urgență pastile cu iodură de potasiu. Alexandru Rafila: Nu luați preventiv acest medicament

România va produce de urgență pastile cu iodură de potasiu. Alexandru Rafila: Nu luați preventiv acest medicament Sursa: EVZ / Razvan Valcaneantu

Ministrul Sănătății a anunțat că România are nevoie de 30 de milioane de pastile cu iodură de potasiu și că Antibiotice Iași va produce 2,5 milioane de comprimate la 48 de ore. Alexandru Rafila i-a avertizat pe oameni să nu ia preventiv acest medicament, deoarece își riscă sănătatea.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni 7 martie, că firma Ambibiotice Iași va produse în regim de urgență pastile cu iodură de potasiu.

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat de acest lucru. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță. Nu cred că o să fie probleme”, a declarat Alexandru Rafila, într-o declarație publică la sediul PSD.

România are nevoie de un necesar de 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu. „Un necesar făcut de INSP și Comisia de Endocrinomologie din Ministerul Sănătății. Este vorba de un necesar de maxim 30 de milioane de comprimate. Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, astfel încât să existe acces“, a mai spus ministrul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu luați preventiv aceste pastile

Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic. Este un real pericol pentru toată lumea și poate provoca afecţiuni grave ale glandei tiroide.  Speriați de un eventual atac nuclear, românii au luat cu asalt farmaciile pentru a-și face stocuri cu acest medicament. Prețurile s-au dublat în câteva zile, de la 30 de lei flaconul, la 70 de lei.

Specialiștii au mai afirmat că administrarea substanței trebuie făcută într-un timp foarte scurt. „În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

A crescut nivel radiațiilor

Teama românilor a apărut după ce tot mai mulți experți au anunțat că s-au înregistrat creșteri ale nivelului de radiații la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, care a căzut în mâna rușilor.

Agenția Nucleară din Ucraina a anunțat săptămâna trecută că întregistrează niveluri crescute de tadiție la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. 200 de tone de matrice cu uraniu, plutoniu, combustibil lichid şi praf radioactiv se află în reactorul 4.

Specialiștii de la compania Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).