Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pentru spionaj

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pentru spionajSursa: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Bulgaria spune că a expulzat doi diplomați ruși pentru spionaj, pe fondul tensiunilor legate de invazia Ucrainei de către Moscova.

Ministerul bulgar de externe a anunțat că a primit dovezi că cei doi suspecți ar fi implicați în „activități de informații”. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Mitko Dimitrov, a declarat reporterilor că diplomații au la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi Bulgaria.

Acuzații de spionaj

Potrivit parchetului, unul dintre diplomații ruși a primit informații confidențiale de la un oficial al ministerului bulgar al Apărării din 2016. Bulgaria a avut, în mod tradițional, relații economice strânse cu Rusia, dar tensiunile s-au accentuat între cele două țări din octombrie 2019, potrivit Euro News.

Cel puțin 8 diplomați ruși și un asistent tehnic de la ambasada din Sofia au fost expulzați pentru acuzații de spionaj în ultimii doi ani. Șase cetățeni bulgari - inclusiv ofițeri de informații militare - au fost reținuți sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia în noiembrie anul trecut. Este posibil ca Rusia să răspundă agresiv la ultimele expulzări, potrivit presei de stat.