Poliția de Frontieră are un nou șef. Anterior, a lucrat la DNA
- Maria Miron
- 23 februarie 2022, 22:31
Printr-un ordin de ministru redactat miercuri, comisarul-șef Victor Ștefan Ivașcu a fost numit director al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române. Comisarul a avut funcții în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind și fost consilier în cabinetul lui Lucian Bode.
Din luna iunie a anului 2021, postul de inspector general al Poliției de Frontieră Române a fost exercitat de chestorul principal de poliție Liviu Bute, dar din poziție de adjunct, prerogativele fiind realizate doar prin desemnare.
Mai mult, din mai 2020, Liviu Bute fusese împuternicit inspector general, în urma părăsirii funcției de către chestorului general Ioan Buda, care s-a pensionat.
Practic, de la pensionarea lui Buda, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române nu a avut un responsabil-șef.
Conform legii, conducerea Inspectoratului trebuia stabilită în urma unui concurs
Conform art. 27^16 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, Ministerul de Interne ar fi trebuit să organizeze un concurs pentru acest post vacant, ”Polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului”.
Lucian Bode, la fel ca și fostul ministru, Marcel Vela, ar fi declarat că vor să organizeze concurs pentru această funcție, fapt pentru care ar fi apărut împuternicirea, pe o perioadă de 6 luni, a comisarul șef Victor Stefan Ivașcu la Inspectoratului General.
Luptă surdă la vârful MAI. De ce a fost demis șeful Poliției de Frontieră
La scurt timp după ce Poliția de Frontieră a anunțat că șeful acestei structuri importante din MAI, chestorul Ioan Buda, și-a înaintat demisia, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că ministrul Marcel Vela a dispus eliberarea sa din funcție, „ca urmare a evaluării situației operative realizate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne”.
Surse din MAI au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că decizia de eliberare din funcție a chestorului Ioan Buda survine după vizita de marți a ministrului Marcel Vela la Vama Nădlac.
Deși imaginile din weekend și de luni de la frontiera Nădlac I, cu sutele de persoane care așteptau, înghesuite, să ajungă la controlul de frontieră pentru a intra în țară, au făcut înconjurul țării, marți seara, la sosirea ministrului de interne în vama Nădlac – întors dintr-o vizită de lucru ce avusese loc în cursul zilei de marți la Budapesta -, nu mai era nicio urmă de vreo coadă.
Înțelegere a șefului Poliției de Frontieră, chestorul Buda, cu omologii maghiari
De altfel, jurnaliștii prezenți în punctul de frontieră i-au spus ministrului că cei care veneau înspre frontiera Nădlac I, din Ungaria, au fost opriți înainte de granița cu România, pentru a nu crea cozi și, implicit, pentru a nu-i vedea oficialul. Ministrul a spus însă că este vorba despre un „fake news” și că, în fapt, autoritățile maghiare au schimbat, din nou, orarul de tranzitare a Ungariei.
Sursele MAI au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că stoparea cetățenilor români la granița cu Ungaria ar fi fost o înțelegere a șefului Poliției de Frontieră, chestorul Buda, cu omologii maghiari.
„Chestorul Buda a făcut o manevră. Pentru că se știe de mult cu cei din Ungaria. Și a oprit fluxul de oameni în timpul vizitei lui Vela. Ca dovadă, după plecarea ministrului, Vama Nădlac s-a umplut de oameni. Acum, Vela a aflat și i-a cerut demisia”, au precizat sursele evz.ro.