Prioritatea Departamentului Apărării: Armele cu energie dirijată

Prioritatea Departamentului Apărării: Armele cu energie dirijatăSursa: EurAsian Times

La începutul acestei luni, Heidi Shyu, subsecretarul de apărare pentru cercetare și inginerie la Departamentul de Apărare al Statelor Unite, a cerut o strategie de știință și tehnologie a apărării naționale pentru DoD. Ca parte a Strategiei Naționale de Apărare (NDS) 2022, strategia științifică și tehnologică ar fi structurată în jurul a trei piloni strategici: concentrarea asupra misiunii, construirea fundației și succesul prin munca în echipă.

„Această strategie tehnologică va trasa un curs pentru ca armata Statelor Unite să-și consolideze superioritatea tehnologică în mijlocul unei curse globale pentru avantajul tehnologic”, a scris Shyu într-o notă. „Pentru a menține avantajul tehnologic al armatei Statelor Unite, Departamentul va susține cercetarea, știința, tehnologia, inginerie și inovație”.

Una dintre tehnologiile care ar putea ajuta SUA să-și mențină superioritatea tehnologică este energia direcționată (DE) – pe care DoD o definește ca fiind cele care folosesc energie electromagnetică concentrată, mai degrabă decât energia cinetică, pentru a „incapacita, deteriora, dezactiva sau distruge echipamentele, instalațiile inamice.”

O problemă care împiedică dezvoltarea armelor cu energie dirijată este actuala lipsă de încredere. Joe Shepherd, vicepreședinte al inovației energetice direcționate la Booz Allen Hamilton, a spus că există câțiva pași pe care Statele Unite i-ar putea face pentru a schimba această mentalitate. „Există sisteme cu energie dirijată astăzi care au demonstrat capacitatea de a aborda amenințări precum UAV-urile, IED-uri transportate de vehicule sau diferite amenințări de război în zona gri mai bine decât orice glonț sau rachetă”, a scris Shepherd într-un interviu prin e-mail.

Găsirea echilibrului potrivit între viteza de producție și exploatare, precum și o inginerie eficientă și maturizare tehnică, ar putea fi cheia pentru construirea acestei încrederi. De asemenea, ar necesita o investiție semnificativă.

Această tehnologie ar putea oferi avantaje semnificative, motiv pentru care Statele Unite nu sunt singurele în dezvoltarea armelor DE. Ca și în cazul tehnologiei hipersonice, al calculului cuantic și al inteligenței artificiale (AI), este încă un alt domeniu în care SUA nu își poate permite să rămână în urmă.

Folosirea armelor cu energie dirijată

Cel mai îngrijorător este că Statele Unite riscă acum să rămână în urmă în dezvoltarea tehnologiei militare de ultimă generație. „Acum este momentul să conducem resursele adecvate către energia direcționată pentru a prioritiza viteza, adoptarea și construirea încrederii necesare din partea operatorilor care le vor folosi într-o zi în domeniu”, a spus Shepherd. „Este necesar să construim un lanț de aprovizionare robust, fiabil și de încredere pentru dezvoltarea sistemelor energetice direcționate”.

O altă problemă este modul în care armele cu energie dirijată ar putea fi folosite pe platformele existente. Ar fi mai mult decât simpla schimbare a pistolului principal al unui tanc cu un nou tun DE. Dar, pe măsură ce tehnologia se maturizează, își va găsi un loc pe multe platforme de arme.

Ar putea fi chiar una dintre cele mai semnificative îmbunătățiri ale tehnologiei armelor de la introducerea pulberii fără fum în secolul al XIX-lea. Mai mult, este posibil ca armele

cu energie dirijată să nu înlocuiască de fapt armele actuale, ci să le completeze, potrivit The National Interest.

„În multe cazuri, sistemele de energie direcționată pot fi amplasate alături de arme cinetice pentru a completa eficiența generală a luptei atât cu efect letal, cât și non-letal”, a spus Shepherd. „Pe măsură ce mai multe dintre aceste sisteme sunt dezvoltate și implementate operațional, este sigur că vom realiza operațiuni substanțiale și economii de costuri de susținere față de armele cinetice tradiționale”.

Ne puteți urmări și pe Google News