Evacuare masivă a populației! Pro-ruşii se tem de ucraineni şi fug în Rusia. „Zelenski va da ordin armatei”

Evacuare masivă a populației! Pro-ruşii se tem de ucraineni şi fug în Rusia. „Zelenski va da ordin armatei” Sursa: iz.ru

Populația civilă din Donețk este evacuată în Rusia. Șeful republicii, Denis Pushilin a anunțat un acord cu conducerea Federației Ruse pentru plasarea cetățenilor în regiunea Rostov.

Liderul republicii Republica Populară Donețk, Pushilin, a anunțat un acord cu conducerea Federației Ruse pentru plasarea cetățenilor în regiunea Rostov.

„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va da în curând un ordin armatei să intre în ofensivă, să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriului Republicilor Populare Donețk și Lugansk”, a declarat șeful RDP într-un apel de urgență adresat locuitorilor republicii.

Planul ascuns al Ucrainei, dezvăluit de liderul republicii Pushilin

Potrivit lui Pushilin, în ultimele luni, se „înregistrează creșterea numărului de personal militar și a armelor letale a Ucrainei, inclusiv sistemele de lansare multiplă Smerch și Uragan, kiturile de rachete NLAW, precum și Javelins și Stingers de-a lungul întregii linii.  Astăzi, armele lor sunt îndreptate către civili, către noi și copiii noștri. Forțele armate ale inamicului sunt în formațiuni de luptă și sunt gata să pună mâna pe Donbass cu forța”, a avertizat el.

Șeful DPR a subliniat că forțele Rusiei, având experiență în desfășurarea operațiunilor militare, sunt în permanentă pregătire de luptă și sunt capabile să protejeze populația civilă și infrastructura.

Pușilin a spus că, de comun acord cu conducerea Federației Ruse, în regiunea Rostov sunt pregătite locuri pentru primirea și cazarea cetățenilor republicii. Evacuații vor primi tot ce este necesar. Toate condițiile au fost create la punctele de control pentru o tranziție rapidă, a spus el.

Cu toate acestea, a continuat Pushilin, în timpul bombardamentelor din partea ucraineană, viața și sănătatea cetățenilor republicii ar putea fi puse în pericol. „Prin urmare, de astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare centralizată în masă a populației în Federația Rusă. În primul rând, femeile, copiii și bătrânii sunt supuși evacuării”, a spus șeful DPR.

Agravarea situației în Donbass

Situația de pe linia de demarcație din estul Ucrainei a escaladat joi dimineață. În Republicile Populare Donețk și Lugansk, au raportat cele mai active bombardamente din ultimele luni de către Forțele Armate ale Ucrainei (AFU). Informațiile despre morți nu au fost încă primite, dar bombardamentele au deteriorat o serie de infrastructuri civile.

Agravarea a coincis cu călătoria de lucru a lui Zelensky în zona de operare a Forțelor Armate ale Ucrainei în Donbass. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că Kremlinul monitorizează situația din Donbass și o consideră „foarte, foarte periculoasă” din cauza provocărilor părții ucrainene.

Începând cu 27 iulie 2020, în Donbass sunt în vigoare măsuri suplimentare de control al încetării focului, care au fost convenite de membrii Grupului de contact cu privire la soluționarea situației din estul Ucrainei. Măsurile suplimentare includ interzicerea operațiunilor ofensive și de recunoaștere și sabotaj, a utilizării aeronavelor, interdicția de a trage și de a plasa arme grele în zonele populate, relatează agenţia TAS.