Ștefan Bâlici a fost demis, fără motiv și fără a fi anunțat înlocuitorul. Directorul INP a fost compromis încă de la începutul mandatului
- Ramona Rotaru
- 17 februarie 2022, 23:35
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a decis să îl demită din funcția de director al Institutului Național al Patrimoniului pe Ștefan Bâlici. Decizia nu a fost anunțată sau motivată în mod oficial, fapt care a stârnit revoltă în rândul ONG-urilor și a arhitecților din România.
Ștefan Bâlici a fost demis de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului (INP), anunțul fiind făcut chiar de către acesta. Decizia luată de ministrul Culturii nu a fost motivată și nici nu s-a anunțat în mod public cine va prelua fotoliul de director. Potrivit unor surse din interior, preferată ar fi Oana Zaharia, fosta șefă a Administrației Monumentelor din cadrul Primăriei Capitalei, în timpul mandatului Gabrielei Firea.
Ștefan Bâlici și-a încheiat mandatul în decembrie 2021, însă a rămas în funcție ca interimar până la organizarea unui nou concurs. Interimatul este valabil până pe 23 februarie, zi în care va intra la conducere noul director, a cărui identitate nu a fost făcută publică momentan.
Decizia de a-l demite pe Ștefan Bâlici a creat un val de nemulțumiri în mediul online, fiind lansată chiar și o petiție pentru repunerea în funcție a acestuia. Deși a fost lansată de puțin timp, aceasta a adunat peste 3.000 de semnături. În timp ce lumea își exprimă nemulțumirea față de decizia ministrului Muncii, Fundația ProPatrimonio cere demisia lui Romașcanu.
Ștefan Bâlici, compromis încă de la începutul mandatului
Numirea lui Ştefan Bâlici în fruntea INP a avut loc pe 14 ianuarie 2016, de către Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii în acea perioadă. Acesta a ocupat locul lui Radu-Petre Năstase, demis în urma unui scandal cu privire la monumentele de patrimoniu din Roșia Montană.
Încă din momentul numirii asupra lui Bâlici au început să planeze acuzații grave. Se pare că adevăratul motiv pentru care acesta a ajuns la conducerea INP ar avea legătură cu demersurile lui George Soros de sabotare a Proiectului Minier şi cu planurile fundațiilor şi a ONG-urilor din Reţeaua Soros din domeniul patrimoniului de a şifona viitoarele finanțări destinate reabilitării patrimoniului din Roşia Montana în cazul introducerii localităţii Roșia Montană în UNESCO, susține site-ul opiniatransilvana.ro.
Ştefan Bâlici a fost un element critic în tot demersul listării Roşiei Montane în UNESCO, slujind atât intereselor de afaceri ale lui George Soros cât şi propriilor sale interese economice şi ale ONG-urilor şi fundaţiilor de patrimoniu afiliate Reţelei Soros, prin adjudecarea unor viitoare contracte de proiectare şi execuţie a lucrărilor de restaurare, conservare și protecție din Roșia Montană în condiţiile în care demersul de listare UNESCO ar fi finalizat, mai precizează sursa citată.