Alianța care aruncă în aer scena politică. George Simion a bătut palma pentru un pol conservator. AUR, alianţă cu surpriză cu PMP

Alianța care aruncă în aer scena politică. George Simion a bătut palma pentru un pol conservator. AUR, alianţă cu surpriză cu PMP sursa: arhivă EVZ

Partidul AUR și PMP ar putea colabora în cadrul unei alianțe politice de orientare conservatoare. Propunerea a fost făcută de George Simion și îmbrățișată de președintele actual al PMP, Cristian Diaconescu. Dacă se ajunge la un acord, mai mulți deputați AUR vor migra la PMP, astfel ca acest din urmă partid să aibă reprezentare în Parlament.

Co-președintele AUR, George Simion, a participat la o ședință online, convocată de președintele PMP, Cristian Diaconescu, cu șefii organizațiilor județene ai PMP. El a vorbit despre necesitatea unei alianțe între cele două partide, ba chiar a unei fuziuni.

George Simion a precizat că discuțiile pe acest subiect, cu Cristian Diaconescu datează din luna ianuarie, când i-a propus să constituie un pol conservator. Mai mult, Simion s-a arătat dispus să ajute PMP cu deputați, ca să aibă reprezentare parlamentară.

„Noi va trebui să materializăm ceea ce i-am propus domnului președinte (Cristian Diaconescu – n . red.) încă din ianuarie, adică un pol conservator, cu reprezentare parlamentară pentru ambele partide. Sunt mulți doritori să ni se alăture în viitoarea construcție de guvernământ și avem această capacitate să avem două formațiuni parlamentare. Colaborarea noastră trebuie să meargă fie într-o viitoare alianță, fie într-o viitoare fuziune. Am discutat toate lucrurile astea cu domnul președinte și vă puteți baza pe spusele mele că vom construia trainic pentru România, nu pentru interesul unora sau altora”, a afirmat George Simion, conform unei înregistrări audio care a ajuns în posesia Evenimentul Zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: arhiva EVZ

PMP ar putea prelua 14 parlamentari AUR

Se pare că, în urma negocierilor cu Cristian Diaconescu, președintele AUR s-a arătat dispus să accepte ca un număr de 14 parlamentari din cadrul formațiunii să treacă la PMP. Informația a fost confirmată, în cadrul ședinței, chiar de președintele PMP.

Invitația lui George Simion, la întâlnirea liderilor de organizații PMP, are loc în contextul Congresului de alegeri convocat pentru sâmbătă. Cristian Diaconescu ar urma să fie schimbat din funcție cu europarlamentarul Eugen Tomac care intenționează să realizeze o fuziune cu PNL. Cristian Diaconescu a precizat că o astfel de alianță, cu AUR, se poate realiza doar în jurul său

Discuțiile cu AUR datează de mai multe luni

Discuțiile dintre Cristian Diaconescu și George Simion pentru constituirea unei alianțe politice de orientare conservatoare datează din luna noiembrie. Propunerea a venit din partea AUR, care a ințiat discuții cu mai multe formațiuni.

La momentul respectiv, Cristian Diaconescu a confirmat aceste contacte, dar a precizat că mai sunt multe elemente de depășit. El a dat ca exemplu poziționarea AUR vis-a vis de valorile Uniunii Europene. Cristian Diaconescu a plasat aceste discuții într-un context mai larg. Liderul PMP precizat că a avut contacte cu toate partidele, PSD, AUR, PNL, USR.

„AUR și-ar dori un pol conservator, dar sunt foarte multe elemente de depășit în discuția cu AUR, în primul rând apartenența la UE. O discuție nu reprezintă o ofertă. Am discutat și cu Marcel Ciolacu și a fost o discuție interesantă. Nu e nimic să facem știre. Eu sunt obișnuit să dialoghez. Statele civilizate, în politică, au dialogul foarte sus pe agendă”, spunea la vremea respectivă Cristian Diaconescu pentru Digi 24.