Dezvăluire incredibilă despre pensii! Câte miliarde vor fi plătite de autorităţi în 2022. Sumele sunt ameţitoare

Dezvăluire incredibilă despre pensii! Câte miliarde vor fi plătite de autorităţi în 2022. Sumele sunt ameţitoare Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va plăti, prin propria casă de pensii, o sumă total de 5,144 miliarde de lei pentru pensiile foștilor militari. Aceste vor fi plătite prin Casa de Pensii a Ministerului Apărării Naţionale (MApN), relatează platforma Open Buget. 

Aşadar, în acest an, patru instituții, trei ministere şi Serviciul Român de Informații, au prevăzute fonduri totale de 12 miliarde de lei pentru plata pensiilor speciale, cele mai mari fonduri provenind de la Ministerul de Interne.

9.500 de foști militari vor primi încă 1,4 miliarde de lei de la Casa Națională de Pensii, în timp ce pentru foștii angajați ai Serviciului Român de Informații au rezervată suma de 821, 11 milioane de lei.

Coordonatorul Open Budget este fostul ministru Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui

Platforma de transparenţă bugetară vine în premieră cu detalii despre pensiile speciale (pensiile de serviciu, indemnizaţiile pentru limita de vârstă si orice pensii provin din bugetul de stat pe baza unor legi speciale). Iar Claudiu Năsui este coordonatorul platformei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am ţinut să evidenţiem şi pensiile speciale pe platforma Open Budget 2022. Vedem că anul acesta este programat să se cheltuie pe acest tip de pensii aproape 12 miliarde de lei, sumă care, ca ordin de mărime, este similară cu ce cheltuie guvernul pe drumuri anul acesta. Vedem şi instituţiile care le plătesc.

Ministerul de Interne plăteşte cele mai multe, apoi Ministerul Apărării, Ministerul Muncii şi, în sfârşit, SRI. Sunt foarte multe date uşor de găsit cu această platformă. Şi arată clar în ce domenii cheltuie banii instituţiile statului. Este un instrument uşor de folosit să vezi cum cheltuie statul banii, fără analizezi 800 de pagini, aşa cum vine bugetul de la Finanţe, în format pdf, ca să nu fie folosibile uşor, a declarat vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, coordonatorul platformei.

Rolul platformei Open Budget

Open Budget a fost lansată în 2014, ca platformă de transparenţă bugetară menită să arate de unde vin banii statului şi în ce domenii merg. Pe OpenBudget.ro sunt evidenţiate veniturile şi cheltuielile din şase bugete centrale ale statului.

Pe site se pot urmări cheltuielile statului şi să vadă cum sunt distribuiți banii pe minister/agenţie, pe destinaţie (sănătate, educaţie, transport, cheltuieli de personal, dobânzi, bunuri şi servicii. Fiecare utilizator poate modifica alocările bugetare efective pentru a putea vedea o variantă a propriului buget. În plus, se poate modifica și nivelul taxării, scrie Capital.