Cum își bate joc Ministerul de Interne de polițiști. Prorectorul Academiei de Poliție trimis să fie șeful unui instalator

Cum își bate joc Ministerul de Interne de polițiști. Prorectorul Academiei de Poliție trimis să fie șeful unui instalator

Prorectorul Academiei de Poliției, Petrică Mihail Marcoci a fost delegat, ca urmare a unui ordin emis de rectorul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza„, la Drajna, unde este șeful unui instalator.

Comisarul șef Petrică Mihail Marcoci a fost detașat de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București, direct la Drajna, județul Prahova, la 125 de kilometri distanță, unde trebuie să fie șeful unui instalator.

Marcoci este abilitat pe disciplinele Investigarea criminalității economice, Informații MAI-contrainformații, Metode și Tehnici Operative, cu prelegeri, seminarii și lucrări practice la disciplinele Bazele activității informative și Operațiuni speciale.

Decizia rectorului Academiei de Poliție este una care încalcă grav dreptul la un proces echitabil, a prezumției de nevinovăție, precum și a dreptului la muncă, conferite de Constituția României, de CEDO sau de Codul de Procedură Penală.

În prezent, Marcoci este judecat în faza apelului în celebrul dosar privind-o pe jurnalista Emilia Șercan, care este parte vătămată, aceasta fiind amenințată de un grup de profesori de la Academia de Poliție. Printre cei trimiși în judecată a fost și prorectorul Marcoci, care este acuzat că l-a sprijinit pe rectorul Adrian Iacob, în planul său de a o amenințat pe Emilia Șercan.

A depus plângere la DNA

De la trimiterea în judecată și până la detașarea la ”Cuca Măcăii” este o cale foarte lungă. Pentru acest motiv, comisarul șef Marcoci a depus o plângere penală pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, împotriva persoanei care a semnat ordinul de delegare.

În prezent, un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decisi, definitiv, că Petrică Mihail Marcoci nu mai este supus măsurilor controlului judiciar, toate măsurile de interdicție adoptate la momentul trimiterii în judecată fiind anulate. Asta înseamnă că Marcoci poate preda în continuare studenților Academiei de Poliției, dar nu poate să ia legătura cu subiecții din dosarul penal.

Surse judiciare ne-au comunicat că plângerea comisarului șef a fost înregistrată la Direcția Națională Anticorupție - Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de corupție.

În plângerea penală, Marcoci arată că prin delegarea la o distanță foarte mare de domiciliu, el fiind unicul întreținător al familiei, nu se poate prezenta ori de câte ori dorește la sediul instanței, pentru studierea documentelor de la dosar sau pentru susținea apărărilor pe care le crede de cuviință. Orice polițist poate refuza detașarea sau delegarea la un alt loc de muncă dacă este unicul întreținător de familie.

Drepturile fundamentale nu există la Ministerul de Interne

Marcoci mai susține că nu are avocat, că a ales să se apere singur, iar acest lucru îi conferă dreptul de a uza de toate drepturile la un proces just și echitabil, drept conferit de articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, Codul de Procedură Penală stabilește în mod clar prezumția de nevinovăție. ”Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă”, prevede articolul 4 din Codul de Procedură Penală.

Cele două drepturi fundamentale au fost încălcate în mod flagrant în cazul comisarului șef Marcoci.

Supus la umilințe - încălcarea dreptului la muncă

Petrică Mihail Marcoci a fost detașat la Tăbara de Instrucție a Academiei de Poliție, de la Drajna, județul Prahova, la o distanță de 125 de kilometri, față de București. Distanța trebuie parcursă zilnic de Marcoci, care nu primește nici compensații privind chiria și nici privind transportul la și de la locul de muncă.

În plus, la tabăra de la Drajna, comisarul a fost delegat să fie șeful unui instalator și a unui polițist care păzește zona.

„Mărturisesc faptul că legat de pregătirea de specialitate a instalatorului, competențele mele de conferențiar universitar doctor, comisar șef de poliție cu ultimul nivel al studiilor absolvite – postdoctorat nu se circumscrie ariei curriculare impuse de acest tip de pregătire”, scrie Marcoci în plângerea penală.

Tabăra de la Drajna este în prezent o ruină. Zona nu a mai fost folosită de studenții de la Academia de Poliție din anul 2016. Clădirile sunt abandonate și aflate într-o stare avansată de degradare.

”Nu există calculator, nu există imprimantă, nu există conexiune la rețeaua de internet, în zonă nu poate fi accesat internetul mobil etc. Se pune problema ce activități aș putea să monitorizez sau să coordonez în condițiile în care toată activitatea care se desfășoară acolo se realizează într-o singură încăpere unde activează agentul de pază și instalatorul ori să identific deficiențe în activitate pe care să le raportez comandantului”, mai arată Marcoci.

Consilierul de arte frumoase a ministrului de Interne

În tot acest timp, Academia de Poliție apelează la serviciile unor profesori plătiți la plata cu ora pentru a-i instrui pe viitorii ofițeri de poliție. Cu toate astea, comisarul șef și conferențiarul Marcoci este ținut departe de sediul Academiei, deși studenții ar putea beneficia de pe urma experienței sale profesionale, dincolo de procesul în care este implicat.

Mai mult, în tot acest scandal s-a implicat și consilierul ministrului de Interne, Lucian Bode, și anume Lucian Năstasă Kovacs, director al Muzeului de Artă din Cluj Napoca.

Kovacs este un excelent critic de artă dar sub nicio formă nu se pricepe foarte bine la chestiunile legate de siguranța națională sau a celor legate de Ministerul de Interne. Nici nu știm cum a ajuns Kovacs Năstasă în această poziție, dar asupra acestui subiect vom mai reveni.

„De altfel, din câte mi s-a comunicat Lucian Nastasă-Kovacs – consilier al Ministrului Afacerilor Interne a efectuat presiuni asupra fostei conduceri a Acedmiei de Poliție pentru a fi pus la dispoziție, în aceleași condiții umilitoare la ferma Petrăchioaia, care a aparținut cândva Academiei și care și ea se află în ruină. Însă fostul comandant al Academiei de Poliție, conf.univ dr. comisar șef David-Nicolae Ungureanu a refuzat emiterea unei dispoziții nelegale”, a mai scris comisarul șef Marcoci în plângerea penală.

 

Ne puteți urmări și pe Google News