Moscova amenință că va deschide focul împotriva navelor străine care intră în apele teritoriale ale Rusiei

Moscova amenință că va deschide focul împotriva navelor străine care intră în apele teritoriale ale Rusiei sursa: arhivă EVZ

Amenințarea vine după ce rușii au depistat un submarin american în zona insulelor Kurile. Decizia va fi luată la cel mai înalt nivel, anunță un oficial al armatei ruse.

Criticată dur de SUA și Occident după ce a deplasat trupe militare impresionante la granița cu Ucraina, Rusia recurge din nou la amenințări.

Un reprezentat de rang înalt al forțelor armate a declarat, pentru agenția Interfax, că Rusia este pregătită să deschidă focul asupra tuturor navelor şi submarinelor străine care intră ilegal în apele sale teritoriale. Potrivit sursei citate, o decizie fermă pe acest subiect urmează să fie luată la cel mai înalt nivel.

Anunțul Moscovei vine după un incident anunțat sâmbătă, în care a fost implicat un submarin american. Potrivit autorităților din Rusia, forțele armate au folosit, „mijloace adecvate“ pentru a forța submarinul american să părăsească zona. Rusia nu a spus exact care au fost măsurile luate, dar a susținut că submarinul american, aflat în zona insulelor Kurile, a ignorat toate solicitările de a se îndepărta din apele teritoriale rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îngrijorări în SUA și Europa

Potrivit oficialilor europeni, Rusia a dislocat la granița cu Ucraina peste 120.000 de soldați, dar și blindate și tancuri. Există temerea că ar urma o nouă operaţiune militară contra Kievului.

Oficialii din Statele Unite ale Americii au afirmat în repetate rânduri că un atac al Rusiei pare a fi iminent, afirmație întărită din nou duminică seara.

Aceasta nu este prima amenințare a Rusiei în zonă. În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea și ulterior a alimentat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Tendințele expansioniste ale Moscovei au stras sancțiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA.

Rusia susține că Occidentul exagerează

Potrivit lui Dmitri Polianski, ambasador adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, ţările occidentale exagerează numărul de militari ruşi desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina.

„Acum, se vorbeşte deja de 130.000, în timp ce mai ieri erau 100.000. Nu ştiu de unde scot ei cifrele astea şi nu am niciun fel de încredere în datele serviciilor de informaţii americane şi britanice“, a declarat el la Sky News.

Moscova a negat vehement că intenționează să atace Ucraina. În schimb, cere garanții de  securitate. Mai exact Rusia vrea retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, dar și garanția fermă că Ucraina nu va adera vreodată la alianța NATO.