Nicolae Ciucă, după vizita la centrala nucleară de la Cernavodă: Guvernul susține independența energetică
- Sabina Popescu
- 14 februarie 2022, 14:00
Guvernul României susține implementarea unor proiecte de operaționalizare și retehnologizare a mai multor unități de la centrala nucleară de la Cernavodă, în acord cu prevederile stabilite de Comisia Europeană. Poziția autorităților române a fost adoptată cu scopul de a încuraja independența energetică a țării noastre, industria nucleară reprezentând o potențială sursă de energie, mai ieftină decât cea bazată pe combustibili fosili, precum gazele naturale.
Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, luni, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, la eveniment participând mai mulți membri ai cabinetului, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Premierul Nicolae Ciucă, în vizită la Cernavodă
Potrivit unui comunicat emis de Guvernul României, „discuțiile s-au axat asupra rolului energiei nucleare în strategia energetică a României și modul în care dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiectele de investiții ale Nuclearelectrica, va contribui la securitatea energetică și la tranziția energetică către o economie curată”.
În urma vizitei la centrala nucleară de la Cernavodă, șeful Executivului a transmis că Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, precum și retehnologizarea unității 1.
„Aceste proiecte vor contribui la independența energetică a României”
„Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeană, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziție, Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1.
Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România-SUA.
Aceste proiecte vor contribui la independența energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Energia nucleară este acceptată de Bruxelles ca fiind „ecologică”
În altă ordine de idei, amintim că oficialii de la Bruxelles au prezentat, la începutul lunii februarie, un act privind taxonomia complementară în domeniul climei cu privire la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, care acoperă anumite activități în domeniul gazelor naturale și al energiei nucleare.
Energia nucleară și gazele naturale au fost acceptate, astfel, în tranziția spre „economia verde” de către Comisia Europeană, însă cu respectarea unor limite.
„Atât pentru gaz, cât și pentru energia nucleare - trebuie să contribuie la tranziția către neutralitatea climatică; pentru nuclear, să îndeplinească cerințele de securitate nucleară și de mediu; iar pentru gaz, să contribuie la tranziția de la cărbune la surse regenerabile.
Pentru toate activitățile menționate mai sus se aplică condiții suplimentare mai specifice, care sunt specificate în actul delegat complementar de astăzi”, se arată într-un comunicat emis de Comisia Europeană la începutul lunii februarie.