Va fi construită prima centrală nucleară din România! Klaus Iohannis și Joe Biden au pus toate detaliile la punct
- Ramona Rotaru
- 2 noiembrie 2021, 16:17
Președintele României, Klaus Iohannis, și cel american, Joe Biden, au planuri mari. Aceștia au pus la cale construirea unei centrale nucleare de tip SMR (small nuclear reactor), prima de acest gen din țara noastră. Anunțul urmează să fie făcut în mod oficial marți, de către șeful statului român.
Anunțul cu privire la construirea centralei nucleare a fost făcut printr-un comunicat al Casei Albe. În anunț se arată faptul că acest proiect va fi dus la îndeplinire printr-un parteneriat cu US NuScale Power și va aduce „cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”.
„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR”, potrivit comunicatului.
Conform informațiilor transmise în comunicat, acordul include o uzină NuScale cu 12 module. Proiectul va oferi, pentru început, peste 6.000 de locuri de muncă atât pentru SUA, cât și pentru România. Pe măsură ce proiectul se va dezvolta, locurile de muncă disponibile vor crește și ele, ajungând la aproximativ 30.000 de posturi ocupate atât de personalul din țara noastră, cât și de peste ocean.
În comunicatul transmis de către Casa Albă, se precizează faptul că proiectul va avea o contribuție importantă în sectorul energetic fără carbon. Construirea centralei nucleare de tip SMR va avea de asemenea și zero emisii în viitor.
Klaus Iohannis a făcut declarații în cadrul summit-ului COP26
Legat de emisiile de gaze cu efect de seră, România este una dintre țările cu cea mai scăzută rată din Uniunea Europeană. În cadrul conferinței de la Glasgow, Klaus Iohannis se angajează ca, pe viitor, țara noastră să folosească mai mult surse regenerabile pentru energia electrică.
“Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară şi că trebuie să dăm dovadă de ambiţie în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi”, a spus şeful statului, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26).