Fenomenul home schooling în România. Din ce în ce mai mulți copii sunt retrași de la școală. Autoritățile sunt revoltate
- Ramona Rotaru
- 10 februarie 2022, 13:48
Home schooling este un concept destul de popular în unele țări, însă în România nu a fost adoptat până la începutul pandemiei de COVID-19. Odată cu restricțiile pentru a preveni răspândirea virusului, elevii au început să facă orele online, ceea ce i-a determinat pe părinți să privească cu alți ochi acest concept. Fenomenul începe să capete din ce în ce mai multă notorietate. Peste 50 de elevi au fost retrași de la școală pentru alte structuri educaționale.
România era una dintre statele unde școala se făcea în mod fizic, indiferent dacă vorbeam de instituții de stat sau private. Fenomenul home schooling a început să prindă contur la noi în țară odată cu pandemia COVID-19, când elevii au început să urmeze cursurile în mod online. Deși conceptul a fost criticat inițial, se pare că unii părinți au văzut un avantaj în acest lucru.
Peste 50 de elevi din ciclul primar și gimnazial au fost retrași de la școală de către părinți, aceștia preferând "activităţi, identităţi sau structuri educaţionale de tip home schooling, care nu sunt recunoscute în România”. Fenomenul prinde contur în județul Timiș, însă și în Bihor.
Marin Popescu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Timiș, susține că cele mai multe cazuri de retragere a elevilor de la școală s-au înregistrat în comuna Orțișoara. Aici, 28 de elevi au fost retrași de părinți din învățământ, pentru a urma alte structuri educaționale.
Oficialul susține că instituțiile statului vor fi anunțate cu privire la acest fenomen și se vor lua măsuri pentru respectarea dreptul la educație al copiilor. Marin Popescu susține că acest fenomen de home schoooling îi afectează cel mai mult pe elevii de clasa a VIII-a. Fiind retrași de către părinți, ei nu își vor putea încheia situația sau susține Evaluarea Națională.
„Monitorizăm atent lucrurile.Tendinţa aceasta a fost remarcată în urmă cu un an. Atunci, lucrurile au pornit din perspectiva numărului mare de copii retraşi de la şcoala gimnazială din Orţişoara. Şi acum este şcoala unde avem cei mai mulţi copii retraşi. (…) În acest caz, nu este vorba despre vreo problemă a actului didactic, ci o chestiune care ţine de opţiunea familiei pentru o confesiune religioasă”, a detaliat Marin Popescu.
Fenomenul home schooling prinde contur în România
Potrivit oficialului, la nivelul județului Timiș au fost retrași 53 de copii, al căror părinți preferă sistemul home schooling. Dintre aceștia, șapte copii sunt din clasa I, trei din clasa a II-a, opt din clasa a III-a, trei din clasa a IV-a, trei din clasa a V-a, şapte copii din clasa a VII-a şi unul din clasa a VIII-a.
„Cu siguranţă, se vor reîntoarce în sistemul de învăţământ, ca urmare, retragerea de la şcoală şi participarea la activităţi în altă formă, nerecunoscută în România, cu siguranţă va conduce la o echivalare a studiilor, dacă vor reveni peste un an sau doi în sistemul nostru, echivalare care înseamnă o echivalare a cunoştinţelor, pentru reintegrarea lor într-o anumită clasă din şcoli”, a arătat Popescu.