Au fost sau nu falsuri?! Ce se întâmpla cu testele covid ale lui Novak Djokovic
- Simona Suciu
- 3 februarie 2022, 10:26
Procurorii din Serbia susțin că testele covid ale jucătorului de tenis sunt valide. Declarația vine după ce mai multe publice occidentale au făcut anchete care au pus la îndoială documentele medicale.
Novak Djokovic a prezentat autorităților din Australia două teste. Unul la care a fost depistat pozitiv la Covid-19 pe 16 decembrie și un al doilea efectuat pe 22 decembrie, al cărui rezultat a fost negativ. Veridicitatea acestor teste a fost pusă la îndoială de o anchetă BBC, dar și de alte publicații din Occident, din cauza numerelor de serie.
Procurorii îl susține pe Djokovic
Procurorii din Serbia au răspun acum acuzațiilor venite din presă și declară că testele jucătorului de tenis sunt valabile și nu au fost falsificate. „S-a stabilit printr-o analiză a bazei de date digitale că Novak Djokovic a fost testat de mai multe ori şi că certificatele pentru aceste teste din 16 decembrie şi 22 decembrie 2021 sunt valabile", a afirmat procuratura sârbă într-un comunicat de presă, adăugând că aceste verificări au fost efectuate de Ministerul Sănătăţii.
Ancheta jurnaliștilor de la BBC a demonstrat că numărul de serie de pe testul său din 16 decembrie pare să nu corespundă cu alte teste efectuate în Serbia în aceeași perioadă. S-a mai descoperit că numărul respectiv este mai mare decât numărul de serie al celui de-al doilea rezultat, negativ, al testului efectuat șase zile mai târziu. Viza a fost respinsă, dar autoritățile nu s-au gândit că sportivul și-a falsificat și testul.
Multe suspiciuni
Un grup de investigație german, numit Zerforschung, a descoperit că primul test avea un cod de confirmare mai mare decât celălalt. Zerforschung a publicat un articol intitulat „Testele PCR ale lui Novak Djokovic care călătoresc în timp” și a colaborat cu site-ul publicației Der Spiegel, care a relatat despre acest subiect.
Toate aceste rezultate ale testelor au un cod unic de confirmare. Am dorit să verificăm dacă aceste numere sunt generate în ordine strict cronologică, într-o singură bază de date națională, în momentul procesării”, arată BBC.
Codurile de testare COVID sunt într-o ordine cronologică, toate fiind emise de Institutul de Sănătate Publică. Documentele tenismenului au coduri total diferite.
Turneul Australian Open a fost câştigat anul acesta de spaniolul Rafael Nadal, care stabilit un nou record de titluri de Grand Slam (21), devansându-i astfel pe Novak Djokovic şi pe elveţianul Roger Federer, ambii cu câte 20 de trofee majore.