Jurnaliștii de la BBC, dezvăluiri explozive. Cum a ajuns România groapa de gunoi, cu deșeuri aduse din Marea Britanie. VIDEO-FOTO

Jurnaliștii de la BBC, dezvăluiri explozive. Cum a ajuns România groapa de gunoi, cu deșeuri aduse din Marea Britanie. VIDEO-FOTO Sursa: https://www.bbc.com/news/av/world-europe-59557493

O investigație a reporterilor BBC a scos la iveală deșeurile britanice care sunt transportate ilegal în România. Autoritățile române spun că transporturile, etichetate drept bunuri second-hand, erau doar niște gunoaie fără valoare.

Jurnaliștii de la BBC au realizat un reportaj, după ce au aflat că mai multe containere cu deșeuri au fost expediate ilegal din Marea Britanie în România.

Problema României cu deșeurile și importurile ilegale este mai veche. Iar din această așa-numită infracțiune a deșeurilor se pot face milioane - pentru că este mai ieftin să trimiți gunoaie în străinătate și să le arunci, decât să plătești pentru a le distruge în mod corespunzător acasă. Guvernul României a cerut Marii Britanii să facă mai mult pentru a elimina acest comerț ilegal, relatează jurnaliștii de la BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporterii BBC s-au deplasat la Ulmeni și în Sintești, dar și într-una din vămile din România, puncte fierbinți pe harta drumului deșeurilor ilegale ajunse în țara noastră.

Se câștigă milioane de pe urma acestor deșeuri, spune reporterul BBC Angus Crawford

În imaginile de mai sus se poate vedea cum poliția de frontieră controlează containere „cu marfă second-hand”, dar, în realitate, sunt deșeuri care nu pot fi reciclate.

British waste dumped in Romania - BBC News

„O parte din aceste deșeuri foarte posibil au ajuns la o groapă de gunoi de lângă București. Administratorul insistă că e numai gunoi românesc acolo, însă Garda de Mediu susține că munții de deșeuri conțin gunoi adus din toată Europa, inclusiv din Marea Britanie”, notează BBC.

Vorbim de groapa de la Ulmeni, Oltenița, unde administratorul gropii, a declarat pentru BBC: „Nu avem legătură cu gunoiul adus din Marea Britanie sau de oriunde din afara României”.

British waste dumped in Romania | Now Headline

Ce spun localnicii despre aceste deșeuri

„Nu știu în ce procent, dar e gunoi din Anglia acolo, în groapa aia”, sune un localnic reporterului. Deșeuri din care se fac bani, spune reporterul BBC.

Următorul drum a fost spre Sintești unde au filmat un nou transport cu deșeuri electronice venite din UK care conţinea frigidere murdare, mucegăite şi lipsite de certificate de securitate.

„Nu poate fi vorba despre aparate second-hand, sunt deșeuri. Locuitorii le ard ca să extragă cuprul și aluminiul. Este ilegal ce fac, știu asta și sunt ostili cu jurnaliștii și Poliția”, spun ei.

BBC: „Aceste arderi afectează solul, poluează apa și aerul și calitatea vieții în general”, a explicat într-o scurtă intervenție pentru BBC, fostul director al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. După care a fost demis. Berceanu a acuzat că arderile ilegale de lângă București sunt tolerate politic, iar această declarație l-a costat.