E gata! Medicii anunță sfârșitul pandemiei. Ce ascunde subvarianta Omicronului
- Sabina Popescu
- 2 februarie 2022, 11:36
Subvarianta noii tulpini Omicron, ce poartă denumirea de BA.2, a fost identificată în mai multe țări - Danemarca, Regatul Unit, Norvegia, Africa de Sud etc-, inclusiv în România, unde, potrivit datelor furnizate de specialiști, au fost identificate 13 cazuri de boală generată de „vărul” Omicron. Tot mai multe voci sunt de părere că omenirea trăiește în prezent ceea ce ar putea fi sfârșitul pandemiei. Este și cazul doctorului Adrian Marinescu, care a explicat miercuri, 2 februarie, fenomenul apariției noilor variante a virusului SARS-CoV-2.
Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală este de părere că România se apropie de sfârșitul pandemiei de coronavirus, motiv pentru care, în această perioadă, mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 sunt mult mai transmisibile decât cele precedente, însă prezintă o virulență mai redusă.
Cazurile de subvariantă BA.2 sunt izolate
Comentând identificarea celor 13 cazuri de subvariantă BA.2 în România, Adrian Marinescu a precizat că este vorba despre cazuri izolate. Deși, potrivit ministrului Sănătății, această nouă mutație a coronavirusului s-ar putea răspândi rapid în țară.
„De-a lungul pandemiei am avut variante care nu au avut impact. Nu s-a demonstrat nicicum că e mai agresivă. Ne interesează să nu avem o variantă care se transformă în mai multe forme severe.
Adrian Marinescu anunță finalul pandemiei
Evident că variantele virale care sunt către finalul pandemiei se transmit foarte ușor, dar cu virulență redusă. E cumva ciclul natural al virusului și ne așteptăm să fie partea de încheiere”, a declarat medicul Adrian Marinescu într-o intervenție televizată la Antena 3.
Pe măsură ce un virus se răspândește, acesta capătă în mod natural mutații aleatorii care pot schimba modul în care se comportă, cum ar fi cât de contagios este sau cât de grav poate îmbolnăvi oamenii – deși multe mutații nu vor schimba modul în care virusul afectează oamenii.
Poate „vărul” Omicron să sfideze vaccinurile?
Specialiștii din Sănătate spun că este prea devreme pentru a ști cu siguranță, dar există temeri că mutațiile specifice identificate în cazul subtipului BA.2 ar putea face ca acesta să fie mai contagios sau mai capabil sfideze vaccinurile – doi factori care au permis deja variantei Omicron să se răspândească atât de mult pe tot globul.
Tulpina principală Omicron, cunoscută sub numele de BA.1, prezenta aproximativ 50 de mutații genetice care o diferențiau de tulpina principală coronavirusului. 36 dintre aceste mutații se refereau la proteinele spike ale virusului, care acoperă partea exterioară a virusului și sunt principalele ținte ale vaccinurilor și tratamentelor, precum anticorpii monoclonali.
Un studiu publicat în Journal of Medical Virology pe 29 decembrie a constatat că subtipul BA.2 are 28 de mutații în proteinele sale de vârf, dintre care câteva sunt diferite de tulpina principală Omicron.
Organizația Mondială a Sănătății nu a clasificat încă BA.2 ca fiind o „variantă îngrijorătoare”, dar a declarat că caracteristicile sale, „inclusiv proprietățile de evadare imunitară și virulența, ar trebui să fie prioritizate în mod independent”.