Florin Cîțu cere aprobarea legii offshore. Proiecte de miliarde de lei sunt întârziate
- Simona Suciu
- 1 februarie 2022, 15:04
Legea offshore este absolut necesară pentru demararea unor proiecte de miliarde de euro. În plus, exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea aduce României mult dorita independență energetică.
Liderul PNL, Florin Cîțu a declarat că România trebuie să adopte cu celeritate Legea offshore pentru a stabili un cadru privind exploatarea gazelor din Marea Neagră.
„Legea Offshore e necesară pentru investițiile pentru exploatarea gazelor. Ne va ajuta în viitor pentru că alături de proiectele pe care le avem pentru energie nucleară, România poate să aibă securitate energetică“, a declarat Florin Cîţu.
Proiecte întârziate
România dispune de importante depozite de gaze naturale în Marea Neagră, dar acestea nu sunt exploatate din varii motive, iar statul importă cantități importante de gaze, la costuri foarte mari.
Un document emis de OMV Petrom, principalul operator pentru depozitele din Marea Neagră, arată că modificarea Legii offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep. Așa cum se știe, tranzacția fusese aprobată de acționarii Romgaz încă de la 10 decembrie 2021.
Specialiștii care activează în piața de profil se așteptau ca semnarea actelor să fie făcută rapid. Mai trebuie amintit că Romgaz a aprobat și contractarea unui împrumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achiziție.
Potrivit Economedia, un efect al acestei întârzieri este și tergiversarea legii offshore, care urmează să stabilească noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Gazele din Marea Neagră sunt cruciale
Documentul OMV consideră că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru a asigura independența energetică a României.
Pentru aceasta, însă, este nevoie ca Parlamentul să se miște rapid, iar legea offshore să fie modificată. Pentru extragerea gazelor naturale din Marea Neagră sunt necesare investiții în valoare de 2,9 miliarde de euro, fără a lua în considerare achizițiile.
Când va începe extracția de gaze
În decembrie 2021, ministrul Energiei, Virgil Popescu, dezvăluia într-un interviu acordat pentru EURACTIV că România ar putea deveni aproape independentă energetic când Romgaz şi OMV Petrom vor începe să extragă primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră.
Ministrul Energiei sublinia că extragerea gazelor din Marea Neagră ar putea începe chiar peste cinci ani, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an.
„Dacă decizia de investiţii va fi luată anul următor, aşa cum îmi doresc, judecând după discuţiile pe care le-am avut cu Romgaz şi OMV Petrom, investiţiile ar dura 4-5 ani şi vom începe să extragem gaze în 2026″, a declarat Virgil Popescu.