Premieră în Marea Neagră. Ce se întâmplă cu exploatarea offshore
- Iuliu Vlădescu
- 27 februarie 2021, 18:24
Premieră în Marea Neagră. Prima exploatare offshore ar putea să înceapă anul acesta, a anunțat președintele PNL Ludovic Orban.
Premieră în Marea Neagră. Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților și al PNL, spune că este posibil ca anul acesta să înceapă prima exploatare offshore. El a menţionat că o parte din taxele care vor fi colectate din aceste exploatări de gaz din Marea Neagră vor finanţa investiţii, potrivit Agerpres.
Premieră în Marea Neagră. Traseul banilor din adâncul mării în PNRR
„Pe gaz, pe lângă alocarea de 200 milioane pe exerciţiul actual, eu cred că putem să solicităm finanţare şi pe PNRR. De asemenea, noi am solicitat deja, în cadrul bugetului 2021 - 2027, încă 800 de milioane. (...) E o nevoie mare de tot de finanţare.
Aici trebuie să vă spun că noi am prevăzut şi am făcut o modificare la Legea gazelor şi electricităţii prin care 50% din taxe..., odată ce pornesc exploatările offshore şi deja e posibil în cursul acestui an să înceapă prima exploatare offshore, o parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră, exploatări offshore, să se constituie într-un fond care să finanţeze astfel de investiţii. Adică este posibil să avem o resursă şi bugetară pentru a suplimenta aceste investiţii”, a declarat Ludovic Orban la o dezbatere pe tema Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), organizată la CJ Vrancea.
Probleme la Compania Naţională de Investiţii
„Anul acesta am prevăzut o sumă efectivă de aproximativ un miliard. Am prevăzut credite de angajament care să permită lansarea de noi proiecte. Ştiţi că am modificat legislaţia şi am creat posibilitatea de a finanţa şi alte categorii de proiecte decât cele care erau finanţate.
Că realitatea este că şcoli, grădiniţe, săli de sport s-au cam făcut şi atunci am vrut să extindem un pic portofoliul de proiecte pe CNI. Deci există o sumă alocată pe credite de angajament, care să permită începerea de proiecte noi”, a mai spus Orban.
El afirmă că, în prezent, Compania Naţională de Investiţii are o capacitate limitată de a derula proceduri de licitaţie.
„Aşa cum este astăzi, Compania Naţională de Investiţii are numai o structură centrală, cu o capacitate limitată de a derula proceduri de licitaţie, ţinând cont de numărul de proiecte care sunt deja pe lista de sinteză, va trebui să găsim o modalitate de a putea derula procedurile mai repede. Încă nu am identificat o soluţie.
Discutăm două variante: fie să înfiinţezi structuri regionale şi ele să deruleze procedurile pentru proiecte mai mici, structura naţională pentru proiectele mai mari, fie dacă se poate găsi legal, constituţional, o modalitate prin care să poţi să delegi derularea procedurilor de achiziţie către autoritatea locală. Încă nu am ajuns la nicio soluţie. Cert este că o să existe posibilitatea pe anul în curs de a putea finanţa proiecte”, a adăugat liderul PNL