Anunț șoc pentru românii cu mașini pe benzină și motorină. S-a dat semnalul

Anunț șoc pentru românii cu mașini pe benzină și motorină. S-a dat semnalul Sursa: arhiva EVZ

După explozia facturilor la gazele naturale și la energie electrică, acum românii trebuie să facă față altor creșteri de prețuri, care va afecta toată economia.

În ultima lună, prețurile la benzină și motorină au crescut cu 80 de bani. Analiștii economici avertizează ca în doar câteva luni pragul de 7 lei va fi depășit, dacă ritmul acestor creșteri se va menține.

Astfel, pe 1 ianuarie 2022, prețul mediu al unui litru de benzină era de 6.16 lei, iar pentru motorina – 6.11 lei/litru. După doar 29 de zile, prețul mediu pentru benzină a ajuns la 6.63 lei/litru, iar pentru motorină – 6.57 lei/ litru.

Creșterea este una de 9, 8%, ceea ce se va răsfrânge în toata economia. De la banala pâine care trebuie transportată de la brutărie la magazin, până la orice alt produs, va exista o creștere de prețuri în toată economia românească. Tradus în termeni economici, doar pentru un plin de benzină românii plătesc mai mult cu 29.5 lei mai mult decât în urma cu 30 de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 8.8%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 26.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Astăzi, cel mai mare preț pentru benzina standard este de 6.86 lei/litru, iar motorina standard – 6.68lei/litru. Benzina superioară a ajuns însă la 7.51 lei/ litru, iar motorina superioară – 7.17lei/ litru.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis că Guvernul Ciucă monitorizează situația creșterilor de prețuri la carburanți.

Prețul petrolului la bursă a explodat

Pe fondul tensiunilor provocate de Rusia, care amenință cu un război împotriva Ucrainei, cotația petrolului la bursă a explodat.

Toate aceste scumpiri au fost provocate de cotațiile petrolului, care au depășit pragul de 90 de dolari/baril pentru prima dată în ultimii 7 ani.

În plus, de la 1 ianuarie 2022, accizele pentru carburanți au fost majorate de către Guvern. Carburanții s-au scumpit cu peste 7 bani pe litru, din cauza creșterii accizelor de la 1 ianuarie 2022, ca urmare a ajustării cu creșterea inflației. Acciza la benzina standard va crește până la 1.892,72 lei / 1.000 litri (+3,60%), iar cea la motorină până la 1.734,66 lei / 1.000 litri (+ 3,62%).

„Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare”, se arată în Codul Fiscal.