Asasinarea lui Nicolae Iorga, văzută din biroul Mareșalului Ion Antonescu. Istoria secretă

Asasinarea lui Nicolae Iorga, văzută din biroul Mareșalului Ion Antonescu. Istoria secretăSursa foto: Wikipedia

Vă propunem astăzi o filă dintr-un document inedit despre implicarea României în Al Doilea Război Mondial, Jurnalul activității lui Ion Antonescu, Conducătorul Statului, publicat pentru prima oară de istoricul Gheorghe Buzatu, în ale sale colecții de Arhive Secrete.

Întocmit cu minuțiozitate de personalul Cancelariei Militare, Jurnalul descrie agitate perioadă dintre septembrie 1940 și august 1944, în care România a fost aliata Germaniei Naziste.

De altfel, ziua aleasă de noi este 27 noiembrie 1940 este una specială din scurta, dar sângeroasa, istorie a Statului Național Legionar, formula prin care legionarii fuseseră cooptați în conducerea țării după venirea la putere a Mareșalului Ion Antonescu.

Este ziua în care legionarii conduși de Horia Sima vor să dea măsura forței lor. Cum? Prin crime.

Legionarii aveau să mai reziste la conducere până la Rebeliunea de la începutul lui 1941, adică destule luni după ororile din noiembrie 1940.

27 noiembrie este o zi semnificativă și pentru alianțele personale ale lui Antonescu. Cu doar două zile în urmă revenise dintr-o vizită în Germania unde, pe 24 noiembrie, se întâlnise cu toată conducerea Reich-ului comandat de Adolf Hitler.

Și acum povestea asasinatelor văzută din cabinetul premierului militar roman:

  27 noiembrie 1940 

1,45 - Ministerul de Interne comunică Domnului Conducător al Statului că grupul de legionari ce făceau paza deținuților politici de la Închisoarea Militară Jilava au asasinat cu focuri de armă și corpuri contondente pe toți cei 64 de deținuți, după care au dispărut. 

2,00 - S-a dat alarma la toate ministerele și instituțiile de Stat din București, iar Subsecretarul de Stat al Armatei a ordonat imediat consemn general al trupelor din garnizoană (Divizia a 3-a Infanterie) precum și măsurile urgente de siguranță a instituțiilor de stat și folos obștesc.

10,00 - Dl. Horia Sima, Vicepreședintele Consiliului de Miniștri este chemat de Domnul General spre a da relații asupra evenimentelor de la Jilava. La această oră se găseau - încă de la ora 4,30 - la Președinția Consiliului de Miniștri, următorii miniștri și generali: - Dl. Mihai Antonescu - Ministrul Justiției - Dl. Nic. Dragomir - Ministrul Coordonării - Dl. Col. Rioșanu - Subsecretar de Stat la Interne - Dl. General Pantazi - Subsecretar de Stat la Armata de Uscat - Dl. General Dobre - Subsecretar de Stat la Înzestrarea Armatei - Dl. Amiral Koslinski - Subsecretar de Stat la Marină- Dl. Comandor Jienescu - Subsecretar de Stat la Aer - Dl. General Ioanițiu - Șeful Marelui Stat Major - Dl. General Popescu - Comandantul Cetății București - Dl. Eugen Cristescu - Șeful Serviciului Secret - Dl. Ing. Mareș - Ministrul Agriculturii și Domeniilor - Dl. General Vasiliu - Comandantul Jandarmeriei

11,00 - Consiliu de Miniștri - la care au luat parte toți miniștrii și subsecretarii de stat, precum și: - Dl. General Șteflea - Secretar General pentru Armată - Dl. General Ioanițiu - Șeful Marelui Stat Major Scop: analizarea evenimentelor și măsurile de luat.

12,00 - Audiență de lucru cu Dl. Neubacher (Hermann Neubacher, diplomat de origine austriacă, representant nazist pentru Balcani n.n.).

12,30 - Dl. Ministru Fabricius (Wilhelm Fabricius, diplomat german la București n.n.)

13,00 - Dl. Horia Sima, Vicepreședintele Consiliului de Miniștri - cere un răgaz de timp pentru a lua contact cu Statul Major al Legiunii pentru a descoperi pe asasini și a putea comunica numele lor.

15,30 - Se comunică răpirea D-lui Madgearu și asasinarea lui prin focuri de revolver într-o mașină, în pădurea Snagov. În cursul după-amiezei se comunică răpirea D-lui Prof. Iorga - iar în cursul nopții se primește știrea că a fost găsit asasinat în satul Streșnic, județul Prahova.

16,00 - Colonelul adjutant Pălăngeanu, fiind numit prefect al Poliției Capitalei de către Dl. Conducător al Statului se duce spre a lua postul în primire - lucru ce i se refuză de fostul prefect Colonel Zăvoianu - care se baricadează în localul Prefecturii Poliției Capitalei împreună cu 300 legionari armați și 2 tancuri armate ale Prefecturii.

22,00 - Se interceptează, din ordinul D-lui General Antonescu, orice legătură telefonică cu Poliția Capitalei - care este încercuită de forțe ale armatei - iar localul Telefoanelor este evacuat și ocupat de o companie de jandarmi sub controlul D-lui Colonel Teodorescu, Directorul P.T.T.

- Se intensifică măsurile de siguranță prin intrarea trupelor Div. a 3-a Infanterie în dispozitivele și măsurile de alarmă.

-Se ordonă unui batalion de la Târgoviște să se pună în marș spre București și sosesc către ora 5 în ziua de 28 noiembrie 1940 în București. În timpul nopții, liniște. Au stat toată noaptea la Președinția Consiliului de Miniștri - pentru a lucra și a da ordine: - Dl. Mihai Antonescu - Ministrul Justiției - Dl. Nic. Dragomir - Ministrul Coordonării - Dl. General Pantazi - Subsecretar de Stat la Armata de Uscat - Dl. Col. Rioșanu - Subsecretar de Stat la Interne - Dl. General Vasiliu - Comandantul Jandarmeriei - Dl. Col. Râmniceanu - Mareșalul Palatului.

Toți au rămas în continuare și în ziua de 28 noiembrie 1940, afară de Dl. Col. Râmniceanu - Mareșalul Palatului - care pleacă la Sinaia unde se află Majestatea Sa Regele.