Buletinele se modifică radical. E o schimbare istorică. Ce apare pe cartea de identitate
- Catalin Pena
- 28 ianuarie 2022, 14:06
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, pe 18 ianuarie, Proiectul Ordonanței pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
Odată cu adoptarea noii Ordonanțe va apărea o modificare majoră în formatul noilor cărți de identitate.
Dacă până acum doar infractorii erau amprentați, amprentele devin obligatorii pe cartea de identitate și niciun cetățean român nu poate refuza prelevarea lor.
Fără refuz
Potrivit proiectului, în noua carte de identitate, simplă sau electronică, apare amprenta titularului, dar dispar informațiile despre locul nașterii.
Niciun solicitant de carte de identitate nu poate REFUZA amprentarea, singura excepție fiind atunci când este imposibilă prelevarea amprentelor.
Amprentele vor putea fi înscrise în buletinele digitale după vârsta de 12 ani, iar toate cărțile de identitate electronice vor include obligatoriu amprentele titularului.
În prezent, legea prevede că până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de identitate a minorilor se eliberează fără impresiunilor papilare, scrie realitatea.net.
Se extind termenele de valabilitate ale cărților de identitate
a) cu valabilitate de 3 ani (în loc de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;b) cu valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani (și nu după 60 de ani, cum era prevăzut anterior), pentru cartea de identitate simplă.
Domiciliul
În a doua parte a anului se va pune în circulație cartea de identitate electronică la nivel naţional, iar sistemul informatic integrat de emitere a actelor de stare civilă va deveni operațional, a anunțat marți Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat, marţi, o dezbatere publică pe marginea proiectului de lege ce prevede, printre altele, ca personalul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor să verifice dacă cel care solicită eliberarea unui document de identitate locuieşte în mod statornic în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului.