Hoție ca-n codru pe Valea Nehoiului. Garda Forestieră doarme în bocanci pe salarii enorme în timp ce mafia lemnului își face de cap
- Catalin Pena
- 21 ianuarie 2022, 16:10
Legea privind înființarea Gărzilor Forestiere a fost adoptată de Parlament în octombrie 2016. Formate din 617 persoane, dintre care 545 cu rol de control și implementare, gărzile au misiunea de a efectua controalele silvice și cinegetice în toate cele 41 de județe ale țării, plus București fiind coordonate din nouă sedii: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicul Vâlcea, Suceava și Timișoara.
Legea prevede că atunci când personalul tehnic constată infracțiuni sau contravenții în domeniul silvic și de vânătoare, va sesiza organele de cercetare penală, iar pentru fapte contravenționale va aplica sancțiuni.
Iluziile ministrului
Anul trecut, la sfârșitul lui iunie, Guvernul a aprobat, prin OUG, înființarea Gărzii Forestiere Naționale.
„Această măsură vine ca urmare a evoluției continue a activităților în domeniul silvic, în vederea obținerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracționalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar și pentru întărirea capacității de control și monitorizarea fondului forestier”, subliniat atunci ministrul Barna Tanczos.
Garda Forestieră Națională este finanţată integral de la bugetul de stat și află în subordinea autorităţii publice centrale pentru silvicultură.
Garda anti-Forestieră
Despre această nouă instituție bugetară, pe care o numește „Garda anti-Forestieră”, procurorul Teodor Niță, specializat în infracțiuni de Mediu, preciza într-un interviu acordat recent EVZ:
„Spun anti-Forestieră pentru că nu i-am văzut să facă ceva vreodată pentru păduri. Noi am ajuns să defrișăm toate pădurile țării, iar Garda Forestieră spune că avem mai multe decât înainte.
De ce? Pentru că fac rapoarte în care spun că stufărișul care crește după ce e rasă pădurea e pădure refăcută, de fapt e o boschetărie. Dar au cele mai mari salarii din statul român”.
Mărturie că procurorul Teodor Niță are perfectă dreptate stă postarea de astăzi de pe contul de Facebook „Diaspora Europeană Oficial”:
Un nou dosar pentru Mafia Lemnului
În urma sesizării localnicilor de pe Valea Nehoiului (Zona Ciuciur), județul Buzău, cu privire la o defrișare ilegală imensă, grupul civic Diaspora Europeană s-a deplasat în zonă pentru a vedea care este situația.
Localnicii se plâng că, în prag de iarnă, trebuie să-și cumpere lemne de foc cu 400-700 lei metru cub, pe când cei din mafia lemnului le fură și le vând.
La această acțiune am colaborat direct cu MAI și Ministerul Mediului, pentru că localnicii au suspiciuni că autoritățile locale sunt mână în mână cu Mafia Lemnului.
Autoritățile centrale ne-au trimis Garda Forestieră din Focșani și Buzău, Poliția Nehoiu și Buzău și reprezentați de la ministere pentru acest control.
După două zile de verificări în pădure, vă putem spune că am găsit 410 cioate verzi nemarcate și peste 150 cioate nemarcate, mai vechi. Pagubele, în urma defrișării ilegale, se ridică undeva la peste 100.000 de euro.
Metoda a fost una simplă: hoții tăiau lemnul de fag, după care îl trăgeau la vale cu caii (pentru că accesul este foarte greu în zonă) până la drumul principal unde se încărcau din rampă pe camioane, camionete și chiar căruțe, pentru a fi vândut și valorificat.
Din câte ne spun localnicii, totul s-a întâmplat sub „supravegherea” și „organizarea” pădurarului Coman Constantin de la Ocolul Silvic Privat Nehoiu.
Poliția a deschis o anchetă amplă sub stricta supraveghere a superiorilor de la ministere.