Întâlnire importantă la Palatul Cotroceni. Demarează primul Plan Național de Combatere a Cancerului

Întâlnire importantă la Palatul Cotroceni. Demarează primul Plan Național de Combatere a Cancerului Sursa foto: Arhiva EVZ

Lucrurile încep să se schimbe și în privința tratării cancerului. Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu pune în aplicare promisiunea făcută în septembrie 2021 în fața unui for european.

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, președintele Grupului din Parlamentul României pentru combaterea cancerului, a participat anul trecut la reuniunea Comisiei interparlamentare BECA privind Planul European de combatere a cancerului. BECA este Comisia de specialitate a Parlamentului European pentru combaterea cancerului.

Cu acel prilej, profesorul Achimaș-Cadariu, a anunțat că România „finalizează și este pregătită să implementeze primul Plan Național de Control și Combatere al Cancerului”, iar Planul european de combatere al cancerului reprezintă pentru țara noastră un „suport excelent prin know-how, dar și finanțare.”

Problema cancerului este majoră în România și s-au făcut pași mici până acum atât în ceea ce privește prevenția, cât și tratament novator. Este o problemă serioasă de sănătate publică pentru care nu a existat nici o politică unitară, nici o finanțare suficientă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De data aceasta, implicarea unui profesionist oncolog, deputat în Parlament, pare că schimbă lucrurile și ne vom alinia la nivel european.

Astăzi, 19 ianuarie, la Palatul Cotroceni, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, președinte al Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României, va prezenta președintelui Klaus Iohannis și stafului său pe probleme medicale Planul Național de Combatere a Cancerului. Va fi prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cei mai importanți medici vor fi prezenți la eveniment

Evenimentul este organizat de către Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, și va începe la ora 17.00. Cei interesați pot urmări transmisia live pe facebook.com/klausiohannis.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu va prezenta primul Plan Național de Combatere a Cancerului.

Vor susține alocuțiuni atât cei trei oameni politici care s-au implicat prin comisiile parlamentare de sănătate – Patriciu Achimaș-Cadariu, Nelu Tătaru și Alexandru Rafila  – cât și cei mai reputați medici din domeniu, dar și reprezentanți ai pacienților.

Lista celor care vor face prezentări pe măsura experienței acumulate sunt:

*Conf. univ. dr. Michael SCHENKER, președintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătății

*Dr. Marius GEANTĂ, președintele Centrului pentru inovație în medicină

*Dl Cezar IRIMIA, președintele Federației asociațiilor bolnavilor de cancer din România

*Dna Nicoleta PAULIUC, senator, supraviețuitoare de cancer și inițiatoarea Legii Supraviețuitorului de Cancer

Planul Național de Combatere a Cancerului include un ansamblu de măsuri comprehensive care vizează prevenția, reducerea incidenței și a mortalității cancerului în România.

Bani europeni alocați combaterii cancerului

Trebuie spus că, după luni întregi de consultare publică, Executivul European a demarat în 3 februarie 2021, Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății, plan care are alocată o sumă de 4 miliarde de euro.

România face parte din acest Plan de combatere a cancerului prin care UE stabilește o nouă abordare în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli.