Nicolae Ciuca, anunțul serii. Peste un milion de facturi vor fi recalculate. Ce se întâmplă de la 1 februarie
- Ionel Sclavone
- 17 ianuarie 2022, 22:37
Facturile calculate greșit de furnizorii de gaze și electricitate, în această perioadă vor fi recalculate și vor fi retrimise clienților, spre plată, cu valorile exacte. Premierul a anunțat măsurile pentru protecția consumatorilor de creșterea prețurilor la energie.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la finalul ședinței coaliției de guvernare că au fost propuse o serie de măsuri pentru protecția populației în contextul majorării prețului la energie. Acestea vor fi aplicate începând cu luna februarie până la 31 martie. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei.
Nicolae Ciucă a ținut să dea o veste bună românilor care au primit facturi imense la energie electrică și gaze naturale. El a anunțat că toate facturile greșite vor fi recalculate și retransmise consumatorilor. Aceasta fără ca oamenii să plătească penalități sau să riște debranșarea. Este vorba de aproximativ un milion de facturi.
„Am luat decizia ca toate aceste facturi emise greşit să fie stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi”, adăugat premierul, explicând că este vorba de aproximativ un milion de facturi greşite”, a precizat Nicolae Ciucă.
Premierul a anunțat că marţi dimineaţă va avea loc și o discuţie cu furnizorii şi cu distribuitării de energie. Iar în funcție de rezultatul acestei întâlniri vor fi stabilite şi celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în Ordonanţa de Guvern.
Cum va fi plafonat prețul la energie
În acest context, premierul a declarat că în privința energiei electrice s-a căzut de comun acord, în coaliție, ca prețul să fie plafonat la 0,8 lei/kwh, iar limita de consum să crească de la 300 la 500 de kwh. Aceasta, a precizat Nicolae Ciucă, înseamnă un preț de 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic. Pentru IMM-uri și pentru consumatorii mari, non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kW.
La gaz prețul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita de consum va crește de la 1.000 la 1.500 kw. De asemenea, pentru IMM, unități de învățământ și biserici, prețul gazului va fi de 0,37 lei pe kw.
„Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a declarat, luni seară, Nicolae Ciucă.